Argentina: Tokom karantina ubijeno najviše žena u posljednjih 10 godina

Najveći broj ubistava prolazi nekažnjeno (Ilustracija)
Najveći broj ubistava prolazi nekažnjeno (Ilustracija)

Broj žena ubijenih u vrijeme karantina zbog korona virusa u Argentini dosegao je najviši nivo za posljednjih deset godina, upozorila je grupa za ljudska prava navodeći da je u manje od dva mjeseca ubijeno 50 žena, javlja Reuters. 

Tri žene ubijene su samo u posljednja četiri dana, navodi La Casa del Encuentro, feministička grupa sa sjedištem u Buenos Airesu ističući da raste zabrinutost ne samo brojevima već i ozbiljnošću nasilja.

“Jako smo zabrinuti. Riječ je o najvećoj brojci u posljednjih deset godina”, kaže Ada Rico, čelnica grupe i direktorica projekta praćenja nasilja nad ženama.

 “Žene bivaju pretučene do smrti ili zadavljene”, navodi ona.

Ubistva prolaze nekažnjeno

U Latinskoj Americi 12 žena biva ubijeno svakoga dana zbog svog pola, stradajući u femicidu, objavili su Ujedinjeni narodi.

U toj je regiji 14 od 25 zemalja s najvišom stopom femicida u svijetu. 

Najveći broj ubistava prolazi nekažnjeno.

Podaci u Argentini slijede trend koji se bilježi u svijetu, a to je trend povećanja nasilja nad ženama u doba karantina, kada žene ostaju kod kuće kao u zamci s nasilnicima i ne mogu potražiti pomoć zbog zaraze COVID-om 19, upozoravaju stručnjaci.

Globalni rast porodičnog nasilja

“Žena je izolovana zajedno s nasilnikom koji je napada”, kaže Rico. “Tako zatvorena često ne može niti uputiti telefonski poziv”, dodaje.

Najmanje je 49 žena ubijeno između 20. marta i 14. maja, navodi grupa dodajući da je to povećanje za trećinu u odnosu na 2018.

Pozivi žrtava porodičnog nasilja istovremeno su se u aprilu povećali za dvije trećine. 

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je vlade da poduzmu hitne mjere u suočavanju sa “zatrašujućim globalnim rastom” porodičnog nasilja, ističući da su mnoge žene najugroženije upravo u vlastitom domu.

Izvor: Agencije


Povezane

Brojne institucije i međunarodne organizacije upozoravaju na porast nasilja nad ženama dok traju mjere zabrane kretanja. U Bosni i Hercegovini službene statistike to ne pokazuju.  Ali najugroženije žrtve nasilja u porodici trenutno imaju drugi problem – sigurne kuće ih ne mogu primiti.  

Četrdesetogodišnji muškarac iz Solina, pred očima svoje djece pretukao je suprugu koja je satima ostala ležati na podu. Jučer mu je određen jednomjesečni istražni zatvor u Splitu. Riječ je o HDZ-ovom gradskom vijećniku Solina, koji je po kratkom postupku izbačen iz stranke. To je samo jedan primjer porodičnog nasilja koje je – upozoravaju u Ujedinjenim […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO