Američki ministar: Neuspjeh WHO-a u pandemiji odnio je mnogo života

Tvrdimo da WHO nije uspio u svom temeljnom zadatku podjele informacija, rekao je Azar (EPA)
Tvrdimo da WHO nije uspio u svom temeljnom zadatku podjele informacija, rekao je Azar (EPA)

Neuspješan odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na pandemiju COVID-19 odnio je mnoge živote, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar, prvog dana godišnje skupštine te organizacije, prenosi Hina.

“Budimo otvoreni u vezi jednog od glavnih razloga što je epidemija izmakla našoj kontroli: ta organizacija nije dala informacije koje je svijet trebao i njezin neuspjeh je odnio brojne ljudske živote”, rekao je Azar. 

“Djelovanje WHO-a mora biti transparentno i podržavamo nezavisnu reviziju svakog oblika odgovora WHO-a na pandemiju”, dodao je.

Washington, koji optužuje Peking da je prikrivao razmjere epidemije, smatra da se WHO uskladio u vođenju pandemije s kineskom strategijom. Sjedinjene Američke Države su ubrzo obustavile američki doprinos WHO-u. 

Zanemarena upozorenja Tajvana

SAD je optužio WHO da je zanemario rano upozorenje Tajvana o ozbiljnosti korona virusa, koji se pojavio krajem decembra u Kini, što UN-ova agencija demantira.

“Tvrdimo da WHO nije uspio u svom temeljnom zadatku podjele informacija i transparentnosti kada države članice ne djeluju u dobroj vjeri. To se nikada ne smije ponoviti”, naglasio je visoki američki zvaničnik.

Nove američke kritika stižu u trenutku kada bi WHO na dvodnevnom zasjedanju trebao usvojiti rezoluciju koju je uputio EU.

Rezolucijom se traži da se što prije provede “proces evaluacije” međunarodnog zdravstvenog odgovora na pandemiju i mjera koje je poduzeo WHO.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO