Američka laboratorija Moderna najavljuje vakcinu za COVID-19

Tri grupe od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih vakcina, po jednom ili dva puta (EPA)
Tri grupe od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih vakcina, po jednom ili dva puta (EPA)

Američka laboratorija Moderna objavila je pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv korona virusa na malom broju dobrovoljaca, prenosi Hina.

Izgleda da je vakcina nazvana mRNA-1273 izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su je primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, navodi se u saopćenju laboratorije. 

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju vakcine, koja uključuje 45 učesnika.

“Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1, pokazuju da vakcinacija s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom”, izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne gotovo blizu pola milijarde dolara.

Onemogućava širenje virusa u plućima

Tri grupe od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih vakcina, po jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu efikasnosti vakcine trebala početi u julu.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da vakcina sprečava virus da se razmnoži u plućima.

“Ekipa laboratorije Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u julu”, objavila je Moderna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO