Trump tvrdi da je Obama bio ‘jako nesposoban’

Obama je bio nekompetentan predsjednik, jako nekompetentan, rekao je Trump novinarima (EPA)
Obama je bio nekompetentan predsjednik, jako nekompetentan, rekao je Trump novinarima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je njegov prethodnik Barack Obama bio “jako nesposoban”, odgovorivši mu tako na indirektnu kritiku da ne zna upravljati zemljom u vrijeme krize, javlja dpa.  

“Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi na javnim dužnostima znaju šta rade”, rekao je Obama, u rijetkoj javnoj kritici aktuelne administracije.

“Neki od njih se čak ni ne prave da znaju”.

Na povratku iz Camp Davida, gdje je boravio za vikend, Trump je kazao da nije vidio Obamin govor.

“Gledajte, bio je nekompetentan predsjednik. To je sve što mogu reći”, rekao je Trump novinarima, prenosi Hina.

“Jako nekompetentan”, dodao je.

Obama i dalje popularniji od Trumpa

Obama, čija je popularnost i dalje mnogo veća od Trumpove, u svom govoru nije direktno spomenuo aktuelnog predsjednika. 

Trump je u protekle tri i po godine mandata često bio fokusiran na Obamu i silno se trudi dokazati da je bolji od njega. Tako je i prošle sedmice napadao svog prethodnika i njegovog potpredsjednika Joea Bidena zbog, kako tvrdi, velikih afera i zloupotrebe položaja. 

Tvrdi da su Obama i Biden znali da FBI istražuje Micheala Flynna, bivšeg kratkotrajnog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je 2017. godine priznao da je lagao FBI-u o razgovorima s ruskim ambasadorom u SAD-u.

Nedavno je državni tužitelj William Barr odbacio slučaj protiv Flynna, ali savezni sudije kojem je dodijeljen slučaj svejedno bi mogao izreći presudu.

Trump optužuje prethodnu administraciju da je špijunirala Flynna, člana njegovog izbornog štaba, kako bi kompromitirala njegovu kampanju, što je Trump nazvao “Obamagate”, aludirajući na aferu Watergate kada se za vrijeme mandata republikanskog predsjednika Richarda Nixona prisluškivalo sjedište Demokratske stranke, nakon čega je Nixon podnio ostavku.

Trump tvrdi da je “Obamagate” veća afera od Watergatea.

Trump: Samo mi pomažu u kampanji

Nazvao je istragu protiv Flynna, u intervjuu za Fox News, “najvećom političkom obmanom u historiji”.

“Sve to vam je Obama. To je i Biden. Ti su ljudi korumpirani. Cijela stvar je korumpirana i uhvatili smo ih”, rekao je Trump.

Kasnije se Trump zahvalio Obami i Bidenu na Twitteru te je napisao da njihovi postupci pomažu njegovoj kampanji.

“Zapamtite, (Obama) i Uspavani Joe (Biden) razlozi su zašto sam ja u Bijeloj kući”, napisao je na Twitteru.

Trump je također više puta isticao da je Obama dijelom odgovoran za krizu izazvanu korona virusom, zbog lošeg odgovora na epidemiju svinjske gripe.

Dosad je novim korona virusom zaraženo više od 1,4 miliona Amerikanaca, a umrlo je više od 89.500.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump insistira na ponovnom otvaranju zemlje uprkos stavovima vodećeg američkog epidemiologa u kriznom štabu Bijele kuće – Anthonyja Faucija, koji je upozorio da bi prerano otvaranje zemlje moglo imati ozbiljne posljedice. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO