Raste podrška COVID-rezoluciji u WHO-u, uključena i Kina

Kina se sve vrijeme snažno protivi pozivima na pokretanje međunarodne istrage o pandemiji (EPA)

Rezolucija o nastanku i širenju korona virusa, koju zajedno “guraju” Australija i Evropska unija, a na kojoj je radila i Kina, dobila je na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) podršku 116 zemalja, gotovo dovoljno za njeno usvajanje, javio je Reuters.

Prijedlog rezolucije, u koji je britanska agencija imala uvid, pokazao je da je osigurana podrška 116 zemalja, ali je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla da rasprave traju i da ne želi prejudicirati njihov ishod.

Rezolucija o korona virusu bit će predložena u utorak tek ako dobije podršku dvije trećine od 194 članice Skupštine, upravnog tijela WHO-a, odnosno 129 zemalja članica.

Istraživanje životinjskog porijekla korona virusa

Kina se sve vrijeme snažno protivi pozivima na pokretanje međunarodne istrage o pandemiji, ali je, kako se čini, pomirljivija prema rezoluciji koja poziva na “istraživanje životinjskog porijekla korona virusa”.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova umanjuje ulogu Australije u rezoluciji i pripisuje je isključivo Evropskoj uniji te navodi da je Kina bila konsultirana o sadržaju nacrta rezolucije.

“Kina je, zajedno s ostalim zemljama, aktivno učestvovala u konsultacijama i pristala na unificiranje teksta rezolucije”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Kako javlja Reuters, na dvodnevnom sastanku Skupštine WHO-a trebala bi biti postavljena pitanja kako se dogodilo da se virusom, koji se krajem prošle godine pojavio u centralnoj Kini, zarazi više od 4,7 miliona ljudi i umre više od 315.000.

Među zemljama koje podržavaju rezoluciju jesu Indija, Japan, Južna Koreja, 47 afričkih zemalja, Rusija, Indonezija, Malezija, Saudijska Arabija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

One pozivaju na “naučne terenske misije i saradnju” kako bi se otkrio put prenošenja bolesti u cilju snižavanja rizika od sličnih događaja.

Tajvan izrazio protest zbog izostanka poziva na skup

Tajvan je izrazio protest zbog izostanka poziva na dvodnevnu skupštinu WHO-a, čije je zasjedanje počelo u ponedjeljak, a pridružilo mu se i desetak prijateljskih država, apelirajući na WHO da pozove predstavnike Tajvana na internetski sastanak o korona virusu.

Tajvan je uspio dovesti korona virus pod kontrolu bez nametanja oštrih restrikcija stanovništvu.

Na Tajvanu, koji ima približno 23,8 miliona stanovnika, potvrđeno je samo 440 slučajeva zaraze, uz sedam smrtnih slučajeva.

“Gubitak je za WHO što tajvanski model neće biti podijeljen s drugima na tako važnom sastanku”, rekao je Chen Shih-chung, tajvanski ministar zdravstva i socijalne zaštite.

Od 187 zemalja Tajvan je 156. po broju potvrđenih slučajeva na milion stanovnika, podsjetio je tajvanski ministar.

Tajvan je u martu objavio da su još krajem decembra upozorili WHO da postoje dokazi za prenošenje korona virusa sa čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom januara na Twitteru objavio da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi za takvo prenošenje korona virusa.

Više važnih svjetskih vođa podržalo je Tajvan u sporu s WHO-om, uključujući japanskog premijera Shinza Abea, kanadskog premijera Justina Trudeaua i američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

Izvor: Agencije