Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći

Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama EU i to se mora promijeniti, rekao je Macron (EPA)

Njemačka i Francuska se žele zajednički boriti s posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusa a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, saopćili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Koronakriza iziskuje vanredno i jedinstveno ulaganje napora a Njemačka i Francuska su na to spremne”, rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu nakon sastanka preko videoveze s francuskim predsjednikom Macronom, prenosi Hina.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni finansijski plan Evropske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom korona virusa.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći a ne kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebala finansirati preko zajedničkih obveznica.

Ovaj zajednički fond bi se trebao, kako je naglasila Merkel, “smiono, privremeno i ciljano” boriti za izlazak evropske privrede iz recesije.

“Naš cilj je jasan. Evropa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izaći ojačani”, rekla je Merkel.

Zastoj u reakcijama

I Merkel i Macron su naglasili kako Evropska unija u ovoj vanrednoj situaciji mora posezati i za vanrednim mjerama. Francuski predsjednik Macron je ukazao na potrebu pojačanje nadležnosti EU-a i u pitanjima zdravstvene politike.

“Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Evropske unije. To se mora promijeniti”, rekao je Macron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi se trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU-a i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU-a. “Nacionalna država sama nema budućnosti”, zaključila je Merkel.

Izvor: Agencije