Izraelski šef diplomatije: Mirovni plan u dogovoru sa SAD-om

Poput Gantza, Ashkenazi je penzionisani general, koji je služio kao šef izraelske vojske od 2007. do 2011. (EPA)

Novi izraelski ministar vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da bi njegova zemlja trebala anektirati naselja na Zapadnoj obali u dogovoru sa SAD-om, ali bez remećenja mirovnih sporazuma s Jordanom i Egiptom iz 1994. i 1979, prenosi Hina.

Gaby Ashkenazi, iz saveza Plavo i bijelo, nazvao je kontroverzni plan za Bliski istok Donalda Trumpa “historijskom prilikom za oblikovanjem izraelske budućnosti u sljedećim desetljećima”.

Dodao je da će se na planu odgovorno raditi i da bi bilo dobro da on bude “u dogovoru sa SAD-om, ali uz očuvanje mirovnih sporazuma i izraelskih strateških interesa”.

Novi šef diplomatije rekao je to prilikom primopredaje dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova u Jerusalemu u ponedjeljak, dan nakon što je položio zakletvu s ostatkom nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva, formirane dva i po mjeseca nakon izbora 2. marta.

Trumpov mirovni plan

Američki predsjednik Donald Trump 28. januara predstavio je mirovni plan za Bliski istok, vrlo povoljan za Izrael i na štetu Palestinaca.

Prema tom planu, Jerusalem bi trebao “ostati pod izraelskim suverenitetom”. Izrael bi, također, trebao zadržati suverenitet nad svim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima živi više od 100 ljudi, a dolina Jordana trebala bi ostati pod potpunom izraelskom kontrolom.

Palestinci su taj plan odbacili.

Koalicijski dogovor koji su potpisali premijer Benjamin Netanyahu iz desno orijentiranog Likuda i Benny Gantz, čelnik saveza Plavo i bijelo, omogućuje Netanyahuu da od vlade i parlamenta traži da glasaju za aneksiju već početkom jula. 

Penzionisani general

Poput Gantza, Ashkenazi je penzionisani general, koji je služio kao šef izraelske vojske od 2007. do 2011. 

Taj 66-godišnjak pridružio se savezu Plavo i bijelo kad je stranka osnovana početkom 2019, prije izbora u aprilu te godine.

Netanyahu će kao premijer služiti 18 mjeseci, nakon kojih će premijersko mjesto preuzeti Gantz.

Izvor: Agencije