Islamski učenjaci: Izraelski plan aneksije ‘nova agresija’

Evropska unija pokušava uvjeriti Izrael da odustane od pripajanja dijelova Zapadne obale (Anadolija)
Evropska unija pokušava uvjeriti Izrael da odustane od pripajanja dijelova Zapadne obale (Anadolija)

Evropska unija pokušava uvjeriti Izrael da odustane od pripajanja dijelova Zapadne obale, dok Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) takve izraelske napore vidi kao “novu izraelsku agresiju” i smatra da američka administracija snosi odgovornost za to. U isto vrijeme Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudila je američko upozorenje upućeno Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog preduzimanja koraka vezano za istrage izraelskih zločina na palestinskim teritorijama.

U razgovoru za AFP ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn rekao je da je veliki broj evropskih zemalja “podržao nacrt teksta koji sam pripremio sa svojim irskim kolegom Simonom Coveneyjem, u kojem upozoravamo da će aneksija biti kršenje međunarodnog prava”. Izrazio je žaljenje što “Mađarska i Austrija odbijaju potpisati deklaraciju, pa je ne mogu izdati u ime svih 27 država EU-a”.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarali su o nacrtu teksta u petak tokom videokonferencije, a plan je bio da se o tome očituje u ponedjeljak nakon što Benjamin Netanyahu i Benny Gantz polože zakletvu u nedjelju.  

“Ne govorimo o sankcijama. Govorimo o prevenciji. Ovaj tekst nije agresivan”, rekao je Asselborn, dodavši da se tekst sastoji od četiri tačke.

“Pozdravljamo novu izraelsku vladu i podsjećamo da je Izrael važan partner Evropske unije, ali upozoravamo da bi aneksija dijelova Zapadne obale bila kršenje međunarodnog prava”, rekao je.

“Evropska unija sarađivat će sa susjednim i zemljama u regiji, te podsjeća na svoju podršku pregovorima o dvodržavnom rješenju za održivu mirovnu perspektivu između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je Asselborn. “Ne postoji alternativa tom rješenju i niko nije ponudio drugo održivo rješenje”, rekao je.

“Ako Izrael pređe na djelovanje i pripoji dolinu Jordana na Zapadnoj obali, onda ne vidim u čemu se to razlikuje od onoga što je Rusija učinila s Krimom 2014.” Naglasio je da “kršenje međunarodnog prava ima posljedice”, rekavši da će “kredibilitet Evropske unije biti doveden u pitanje”.

“Ali sada ne želim razgovarati o sankcijama. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili taj čin”, rekao je. “Imamo dva mjeseca, do 15. jula, da uvjerimo Izrael da odustane od ovog projekta”, dodao je.

“Ako ne uspijemo uvjeriti Izrael da odustane od svog plana, neće biti lako u danima koji dolaze”, upozorio je.

Josep Borrell, predstavnik EU-a za vanjsku politiku, ranije je priznao da se Evropska unija boji tog testa jer postoje preduboke podjele među članicama, rekavši da su “stajališta veoma različita”.

Evropski zvaničnik priznao je da postoje mogućnosti za “kaznene mjere”, ukazujući na mogućnost zamrzavanja bilateralnih sporazuma, obustavu naučne saradnje, otkazivanje trgovinskih preferencija za izraelske proizvode i pozivanje ambasadora na razgovore. Međutim, ministar vanjskih poslova EU-a upozorava da je za usvajanje takvih mjera u Evropskoj uniji potreban konsenzus.

Nova agresija

U međuvremenu je Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pozvala muslimansku zajednicu i svijet da se suprotstave planu Izraela da pripoji dijelove Zapadne obale, optužujući američku administraciju da snosi odgovornost za tu, kako su to nazvali, “novu agresiju”.

U izjavi Alija al-Qaradaghija, generalnog sekretara IUMS-a, objavljenoj na službenom sajtu u subotu, stoji da je američka administracija odgovorna za tu agresiju. Također, Izrael se optužuje da “zloupotrebljava okupiranost svijeta pitanjem pandemije korona virusa i iskorištava to što američko predsjedništvo svom snagom stoji na izraelskoj strani, kao i slabost arapske zajednice i njenu šutnju”.

IUMS je potvrdio svoj nepokolebljiv stav prema palestinskom pitanju, koje smatra muslimanskim pitanjem broj jedan. Pohvalio je stavove zemalja koje podržavaju palestinsko pitanje, posebno zemlje koje su podigle svoj glas i potpuno odbacile “ekspanzionističke projekte okupatorske države”.

Izraelski zločini

U tom kontekstu Saeb Erekat, sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je upozorenje koje su Sjedinjene Američke Države uputile Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) da ne nastavlja istragu izraelskih zločina na palestinskim teritorijama. Takav stav smatra “grubim uplitanjem u rad Međunarodnog suda”.

Erekat je u izjavi za Al Jazeeru naveo da palestinska strana odbacuje takav američki stav, koji je pristran prema okupaciji. Naglasio je da će Palestinci ići do kraja i da će predati dokumente o izraelskim zločinima sudu, uključujući i izraelske planove za aneksiju.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naglasio je da se njegova zemlja protivi bilo kakvim istragama Međunarodnog krivičnog suda na okupiranim teritorijama, opisujući ih kao nezakonite.

Takav potez uslijedio je nakon što je ured glavne tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda saopćio da nadležnost suda uključuje Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Gazu, a time i prihvatanje istrage o mogućim ratnim zločinima koje su Izraelci počinili na palestinskim teritorijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO