Obama o Trumpovom odgovoru na krizu: Mnogi ne znaju šta rade

Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)
Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je način na koji njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump upravlja korona krizom u zemlji.

“Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju što rade”, rekao je on u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije, prenosi Hina. 

Neki od njih ni ne prave se da znaju, istaknuo je.

Obraćajući se virtualno mladima s Povijesno crnih koledža i sveučilišta (HBCU) na njihovoj promociji, nije imenovao Trumpa ili nekog drugog američkog dužnosnika.

‘Odrasli razmišljaju kao djeca’

Poručio je mladima da čine ono što smatraju  ispravnim, a ne “ono što je ugodno, što se smatra prikladnim, što je lako, tako razmišljaju mala djeca”.

“Nažalost, puno onih koji se nazivaju odraslima imaju krasne titule i važne poslove, i dalje misle na taj način, i zbog toga su stvari tako upropaštene”, dodao je Obama, što se smatra aluzijom na dužnosnike Trumpove administracije, koje se suzdržava kritizirati.

Ali, prošli tjedan procurila je njegova izjava s privatne telekonferencije, na kojoj je rekao da je način na koji Trump vodi pandemiju “krajnje kaotična katastrofa”.

Više od 1.200 ljudi umrlo je u SAD-u od bolesti COVID-19 u posljednja 24 sata.

Ukupni broj umrlih sada je 89.000, što je više nego igdje drugdje u svijetu.

Afroamerikanci imaju i disproporcionalno visoki broj umrlih i hospitaliziranih u ukupnom broju u SAD-u.

Obama je, obraćajući se diplomcima, kazao da bolesti poput ove pokazuju temeljne nejednakosti i dodatni teren s kojima su afroameričke zajednice morale da se nose u prošlosti.

‘Ovo nije normalno vrijeme’

“Vidimo to u nesrazmjernom utjecaju COVID-19 na naše zajednice”, rekao je Obama.

Dodao je da ovo nije “normalno vrijeme”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

“Od vas se traži da nađete svoj put u svijetu usred razrajuće pandemije i užasne recesije”, ukazao je Obama.

U govoru se osvrnuo i na rasizam u SAD-u i slučaj 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je ubijen na trčanju u veljači u Georgiji.

“Budimo iskreni, bolest poput ove samo stavlja pod svjetla reflektora temeljne nejednakosti i ekstra teret, s kojim se crnačka zajednica kroz povijest u ovoj zemlji morala nositi”, rekao je Obama.

Izvor: Agencije


Povezane

Zastupnički dom Kongresa SAD usvojio je paket pomoći vrijedan 3.000 milijardi dolara za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije. No, predsjednik Donald Trump najavljuje da će uložiti veto na zakon. Istodobno, obećava vakcinu protiv korona virusa do kraja godine – rok koji stručnjaci smatraju nerealnim.

Američki predsjednik Donald Trump insistira na ponovnom otvaranju zemlje uprkos stavovima vodećeg američkog epidemiologa u kriznom štabu Bijele kuće – Anthonyja Faucija, koji je upozorio da bi prerano otvaranje zemlje moglo imati ozbiljne posljedice. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO