Afganistan: Ghani i Abdullah postigli dogovor o podjeli vlasti

Abdullah Abdullah, Ashraf Ghani
Zvaničnici kažu da je sporazum ključan za pokretanje mirovnih pregovora (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je sporazum o podjeli vlasti koji su potpisala dvojica čelnika Afganistana i potaknuo ih da nastave napore za okončanje nasilja.

Državni tajnik je čestitao afganistanskom predsjedniku Ashrafu Gganiju i njegovom suparniku Abdullahu Abdullahu na postignutom sporazumu o podijeljenom upravljanju Afganistanom, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus, prenosi agencija Hina.

“Za Sjedinjene Države prioritet je i dalje da dvojica čelnika potpišu politički sporazum okončanja sukoba i Mike Pompeo pozdravlja angažiranje dvojice dužnosnika u pokretanju međuafganistanskih pregovora”, dodala je Ortagus o otvaranju mirovnih pregovora s talibanima predviđenim tim sporazumom. 

Potpisan politički sporazum

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je pozdravio sporazum te pozvao dvojicu čelnika da nastave mirovne napore.

“Pozdravljam odluku afganistanskih političkih čelnika da riješe sporove i osnuju inkluzivnu vladu”, izjavio je Stoltenberg.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov protukandidat na izborima Abdullah Abdullah, koji je tvrdio kako se na izborima dogodila izborna krađa, potpisali su sporazum o podjeli vlasti, čime je okončana višemjesečna politička kriza, objavio je u nedjelju Ghanijev glasnogovornik.

“Politički sporazum između predsjednika Ghanija i doktora Abdullaha Abdullaha upravo je potpisan”, objavio je na Twitteru Ghanijev glasnogovornik Sediq Sediqqi, prenosi Hina.

Abdullah će biti na čelu vijeća za mirovne pregovore s talibanima, a njegovi će ljudi biti članovi vlade Afganistana, dodao je Sediqqi.

Sediqqi jekazao da će detalji sporazuma uskoro biti objavljeni, a za sada se ne zna koja će ministarstva pripasti Abdullahovom taboru.

Abdullah objavio paralelizam

Abdullah je osporio legitimnost rezultata izbora u rujnu 2019. godine te je ranije ove godine objavio da osniva paralelnu vladu, čime je nastao paralelizam vlasti u vrijeme kada SAD pokušava postići mirovni sporazum s talibanima i okončati građanski rat.

Prema službenim rezultatima izbora, Ghani je osvojio 50, 6 posto glasova birača, a Abdullah 39,5 posto.

Tri su izvora rekla za Reuters da se intenzivno pregovaralo tijekom dana o raspodjeli nekih ključnih položaja.

Abdulah je zahtijevao kontrolu nad financijama ili vanjskim poslovima, čemu se protivio Ghani, ali je ponudio ministarstvo unutarnjih poslova, rekli su izvori netom prije sklapanja sporazuma.

Washingtonu je politička kriza poremetila planove, a u ožujku niti državni tajnik Mike Pompeo nije, kada je otputovao u Kabul, uspio riješiti spor.

SAD je poručio da planira smanjiti financijsku pomoć Afganistanu za milijardu dolara zbog nemogućnosti dogovora između Ghanija i Abdullaha.

Nije jasno hoće li SAD odustati od smanjivanja financijske pomoći zbog sklopljenog sporazuma.

Očekuje se da će porezni prihodi i vanjska pomoć ove godine biti manji, pa se Afganistan suočava s teškom ekonomskom situacijom.

Pitanje mirovnih pregovora

Dužnosnici navode da je sporazum ključan za pokretanje mirovnih pregovora, budući da Abdullah kontrolira dobar dio sjeverozapada zemlje.

Međutim, u zadnje vrijeme se povećava broj bombaških napada u zemlji, a Ghani je naredio vojsci ovoga tjedna, nakon smrtonosnog napada u Kabulu, da se pripremi za ofenzivno djelovanje.

Talibani tvrde da nisu odgovorni za napad u Kabulu, ali je vlada skeptična prema tvrdnjama talibana.

Talibani nastavljaju izvoditi napade protiv afganistanske vojske, što doprinosi odgodi pregovora između talibana i vlade, koji su trebali započeti u ožujku.

Američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao je u petak da se raspravlja o novom datumu za početak pregovora između Kabula i talibana te je kazao da će uskoro doći u Afganistan kako bi potaknuo smanjenje nasilja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO