WHO: Hitno istražiti moguću vezu COVID-19 i sindroma Kawasaki

Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s bolesti COVID-19 (EPA)
Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s bolesti COVID-19 (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se mora proučiti moguća veza između COVID-19 i sindroma Kawasaki kod djece, upalne bolesti arterija od koje je umrlo prvo dijete u Francuskoj.

“Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s COVID-19. Pozivamo sve liječnike u svijetu da sarađuju s nacionalnim vlastima i WHO-om kako bi bili na oprezu i bolje razumjeli taj sindrom kod djece”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ključno je precizno i hitno okarakterizirati taj klinički sindrom kako bi se razumjele uzročno posljedične veze i utvrdio protokol liječenja”, dodao je on na videokonferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Slučajevi u svijetu su rijetki i uloga korona virusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata, kazao je Michael Ryan, dužnosnik za hitne programe WHO-a.

Ne znamo napada li virus stanice, ili se radi o prekomjernom odgovoru imunološkog sistema koji dovodi do upale, pojasnio je.

Nepoznat uzrok bolesti

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu mlađu od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi prijavljeni su u New Yorku, Italiji i Španiji.

Smrt je iznimno rijetka – preminuo je petogodišnji dječak u New Yorku i 14-ogodišnjak u Londonu.

Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj.

Devetogodišnji dječak umro je u Marseilleu 9. maja od cerebralnih lezija, nakon što je doživio srčani udar, rekao je profesor Fabrice Michel, šef odjela za pedijatrijsku reanimaciju u bolnici La Timone.

Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s korona virusom, ali nije razvio simptome.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO