Njemačka s turističkim zemljama pregovora oko režima putovanja

Uvjet za olakšanje putovanja je zadržavanje zaraze korona virusom na sadašnjem niskom nivou (EPA)
Uvjet za olakšanje putovanja je zadržavanje zaraze korona virusom na sadašnjem niskom nivou (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u ponedjeljak će s kolegama iz zemalja u koja najviše putuju njemački turisti razgovarati o mogućnostima usklađivanja pravila karantina i ulaska u zemlju.

Na videokonferenciji će učestvovati ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije, Španije, Austrije, Bugarske, Portugala, Malte i Cipra, prenosi agencija dpa, pozivajući se na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

Cilj sastanka je usklađivanje pravila i mjera prilikom ulaska u ove zemlje do početka ovogodišnje ljetne sezone sredinom juna.

Do sredine juna vrijedi upozorenje Ministarstva vanjskih poslova njemačkim građanima da ne putuju u inostranstvo.

Bez putovanja na udaljene destinacije

Uvjet za olakšanje putovanja je zadržavanje zaraze korona virusom na sadašnjem niskom nivou.

Maas je za javni servis Deutschlandfunk rekao kako vjeruje da putovanja u udaljene destinacije, poput Južne Amerike, još dulje vrijeme neće biti moguća, prenosi Hina.

“Trenutno se ne može preporučiti putovanje ili odmor u nekoj od tih zemalja, zbog tamošnjih strogih pravila o karantinu”, kazao je Maas.

Istakao je kako se pod svaku cijenu žele izbjeći novi zračni mostovi kojima je Njemačka nakon izbijanja pandemije vratila u zemlju više od četvrt miliona svojih građana iz svih dijelova svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO