Njemačka s turističkim zemljama pregovora oko režima putovanja

Uvjet za olakšanje putovanja je zadržavanje zaraze korona virusom na sadašnjem niskom nivou (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u ponedjeljak će s kolegama iz zemalja u koja najviše putuju njemački turisti razgovarati o mogućnostima usklađivanja pravila karantina i ulaska u zemlju.

Na videokonferenciji će učestvovati ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije, Španije, Austrije, Bugarske, Portugala, Malte i Cipra, prenosi agencija dpa, pozivajući se na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

Cilj sastanka je usklađivanje pravila i mjera prilikom ulaska u ove zemlje do početka ovogodišnje ljetne sezone sredinom juna.

Do sredine juna vrijedi upozorenje Ministarstva vanjskih poslova njemačkim građanima da ne putuju u inostranstvo.

Bez putovanja na udaljene destinacije

Uvjet za olakšanje putovanja je zadržavanje zaraze korona virusom na sadašnjem niskom nivou.

Maas je za javni servis Deutschlandfunk rekao kako vjeruje da putovanja u udaljene destinacije, poput Južne Amerike, još dulje vrijeme neće biti moguća, prenosi Hina.

“Trenutno se ne može preporučiti putovanje ili odmor u nekoj od tih zemalja, zbog tamošnjih strogih pravila o karantinu”, kazao je Maas.

Istakao je kako se pod svaku cijenu žele izbjeći novi zračni mostovi kojima je Njemačka nakon izbijanja pandemije vratila u zemlju više od četvrt miliona svojih građana iz svih dijelova svijeta.

Izvor: Agencije