Za očuvanje radnih mjesta u EU-u 100 milijardi eura zajmova

SURE će biti ključna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika (EPA)

Evropska unija dogovorila se o Programu podrške za skraćeno radno vrijeme (SURE), novom instrumentu solidarnosti, koji će zemljama članicama nuditi povoljne zajmove do 100 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta, saopćilo je u petak hrvatsko predsjedništvo.

SURE je jedna od tri sigurnosne mreže vrijedne 540 milijardi eura, namijenjena radnim mjestima i radnicima, preduzećima i državama članicama, prenosi Hina.

Politički dogovor postigli su ambasadori članica EU-a u Briselu, a očekuje se da će ga do 19. maja sužbeno potvrditi Vijeće EU-a.

“SURE će biti ključna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika jer će se njime osigurati da države članice imaju potrebna sredstva za financiranje mjera usmjerenih na rješavanje pitanja nezaposlenosti i gubitka prihoda, kao i nekih zdravstvenih mjera”, rekao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

Pokriće budžetom Unije

Zajmovi će se zasnivati na garancijama koje daju zemlje članice i bit će usmjereni tamo gdje je potreba za njima najhitnija.

Kako bi članicama koje su zatražile finansijsku pomoć pružila tu pomoć pod povoljnim uvjetima, Evropska komisija posudit će sredstva na međunarodnim tržištima kapitala.

Zajmovi tog instrumenta bit će pokriveni budžetom EU-a i garancijama država članica, u skladu s njihovim udjelom u bruto domaćem proizvodu EU-a.

Ukupni iznos garancija bit će 25 milijardi eura, a instrument će biti operativan do 31. decembra 2022.

Vijeće EU-a može, na prijedlog Komisije, produžiti taj rok, svaki put za dodatnih šest mjeseci, ako i dalje budu prisutni znatni poremećaji u ekonomiji uzrokovani korona virusom.

Izvor: Agencije