Video: Tajfun na Filipinima oštetio gradove i odnio jedan život

[Sharmaine Robles via Storyful]

Tajfun Vongfong, koji je pogodio Filipine, ostavio je za sobom najmanje jednu ljudsku žrtvu i oštetio stotine kuća, objekata za izolaciju i usjeve riže i kukuruza u pet teško pogođenih istočnih gradova, saopćili su lokalni zvaničnici.

Ben Evardone, guverner pokrajine Istočni Samar, čiju je obalu tajfun snažno pogodio, rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju AP da su neki stanovnici plakali u očaju nakon što su im kuće uništene, dok je jedan mještanin koji je izgubio svoj dom pokušao počiniti samoubistvo, ali je na vrijeme zbrinut, prenosi Beta.

Otežan pristup

Navodi se i da vojska, policija i lokalne vlasti nisu mogle doći do dva naselja (Jipapad i Maslog) koja je tajfun pogodio zbog oborenih stabala na putu.

Mobilna i radiokomunikacija oslabljene su, a Evardone je apelirao na vojsku da angažira helikopter da obiđe ta dva područja i dopremi hranu ako vojnici ne budu mogli do sutra stići tamo.

Također, u obližnjoj regiji Bicol, sjeverozapadno od Istočnog Samara, više od 145.000 ljudi odvedeno je u skloništa tokom evakuacije koja je bila usporena i komplicirana zbog korona virusa.

Izvor: Agencije