Trudeau pozvao Kanađane da se prilagode novoj normalnosti

Više od 60 posto umrlih od korona virusa zabilježeno je u Quebecu (EPA)

Kanađani bi trebali prihvatiti da će se svijet promijeniti čak i ako se pronađe vakcina i završi pandemija novog korona virusa, izjavio je premijer Justin Trudeau, pozivajući ljude da se prilagode novom normalnom stanju, koje će zahtijevati modificirano ponašanje.

Predstavio je nove mjere podrške teško pogođenim sektorima, koje uključuju 334 miliona dolara za ribarstvo i djelimično otvaranje nekih nacionalnih parkova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Više kanadskih provincija ukida ograničenja i pokreće privredne aktivnosti, dok toplije vrijeme podstiče sve više ljudi da borave napolju.

“Znamo da ovo neće biti ljeto poput ranijih”, rekao je Trudeau, napominjući da je nemoguće spriječiti ljude da izađu, ali da im vlade moraju “pomoći da to rade na siguran način”.

Situacija u Montrealu ‘krhka’

Smrtnost od korona virusa u Kanadi povećala se do srijede za 2,5 posto, na ukupno 5.337 umrlih, što je jedan od najmanjih dnevnih porasta, pokazuju podaci javne zdravstvene agencije.

Više od 60 posto smrti dogodilo se u Quebecu, drugoj najmnogoljudnijoj od deset provincija Kanade.

Premijer Quebeca Francois Legault kazao je da je situacija u Montrealu, drugom najvećem gradu u Kanadi, “krhka”.

Mnoga preduzeća su i dalje zatvorena i do planiranog otvaranja 25. maja može doći samo ako dnevni broj umrlih počne padati.

Legault je rekao da će škole u Montrealu ostati zatvorene do kraja augusta.

Izvor: Agencije