Stoltenberg: Važnije nego ikad dokazati savezničku solidarnost

Stoltenberg: 'Možemo pomoći i naš Savez igra svoju ulogu' (EPA)
Stoltenberg: 'Možemo pomoći i naš Savez igra svoju ulogu' (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg telefonski je razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, na zahtjev turskog predsjednika, prenijela je Fena.

Razgovarali su o stalnim naporima NATO-a da podrži saveznike u borbi protiv pandemije COVID-a 19.

Stoltenberg je pohvalio Tursku zbog podrške drugim saveznicima i partnerima medicinskom opremom, kao odgovor na zahtjeve NATO-ovog Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe.

Također je naglasio da je u ovim izazovnim vremenima važnije nego ikad dokazati savezničku solidarnost i da će NATO nastaviti preduzimati sve mjere kako bi osigurao kolektivnu odbranu svih saveznika.

Stvoreni da bi se bavili krizama

Stoltenberg je i prije ovog razgovora s Erdoganom naglašavao da je “NATO stvoren da bi se bavio krizama”.

“Možemo pomoći i naš Savez igra svoju ulogu”, izjavio je generalni sekretar NATO-a nakon završetka videokonferencije ministara vanjskih poslova 30 zemalja članica početkom aprila.

Iako su vojnici NATO-a na prvoj liniji odgovora na korona virus u Evropi, dopremajući medicinsku opremu avionima i pomažući u izgradnji improviziranih bolnica, očekivana duboka recesija srezat će mnoge svjetske ekonomije, što bi moglo utjecati i na finansiranje NATO-a.

Članice NATO-a u Evropi, te Turska i Kanada trebale bi od 2016. do 2024, prema posljednjem godišnjem izvještaju NATO-a, za odbranu potrošiti ukupno 400 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO