Pentagon izvozi više od hiljadu projektila u S. Arabiju

Pentagon je naveo da je jedan od ugovora, vrijedan 1,97 milijardi dolara, posvećen modernizaciji i razvoju krstareće rakete SLAM ER (Reuters)
Pentagon je naveo da je jedan od ugovora, vrijedan 1,97 milijardi dolara, posvećen modernizaciji i razvoju krstareće rakete SLAM ER (Reuters)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) saopćilo je da je američkoj kompaniji Boeing dodijelilo dva ugovora vrijedna više od dvije milijarde dolara za isporuku više od 1.000 raketa zrak-zemlja i protivbrodskih raketa u Saudijsku Arabiju.

Pentagon je saopćenju u srijedu naveo da je jedan od ugovora, vrijedan 1,97 milijardi dolara, posvećen modernizaciji i razvoju krstareće rakete SLAM ER i isporuci 650 novih projektila “za podršku Vladi Kraljevine Saudijske Arabije”.

SLAM ER je GPS-vođena krstareća raketa i ima domet približno 290 kilometara. Očekuje se da će ugovor biti završen do decembra 2028.

Pentagon je najavio još jedan ugovor vrijedan više od 650 miliona dolara za izvoz 467 novih protivbrodskih raketa Harpoon Block II, od čega je 400 za Saudijsku Arabiju, a ostatak za druge zemlje.

Povlačenje Patriota

Boeing je u svojoj izjavi rekao da će dva nova ugovora omogućiti nastavak programa Harpoon sve do 2026. i ponovno pokretanje proizvodne linije SLAM ER.

Prije sedam dana američka administracija potvrdila je medijske izvještaje da je Washington u procesu povlačenja dvije baterije raketnog sistema Patriot iz Saudijske Arabije, koje su poslane u tu zemlju nakon prošlogodišnjeg napada na saudijske naftne instalacije, uz američke borbene avione i vojno osoblje.

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je tačnost tih izvještaja, ali je rekao da to ne ukazuje na povlačenje podrške SAD-a Saudijskoj Arabiji ni na pokušaj vršenja pritiska na Rijad zbog pitanja nafte.

Takav razvoj događaja uslijedio je u vrlo osjetljivoj fazi odnosa između Washingtona i Rijada, kada je atmosfera postala napeta zbog saudijsko-ruskog rata na globalnim naftnim tržištima, što je bio jedan od razloga kolapsa cijena i nanošenja ozbiljne štete američkim naftnim kompanijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO