Ostaje na snazi tužba protiv Trumpa

Prema tužbi, Donald Trump je uzimao profit od stranih i domaćih zvaničnika koji su odsjedali u njegovom hotelu (Reuters)
Prema tužbi, Donald Trump je uzimao profit od stranih i domaćih zvaničnika koji su odsjedali u njegovom hotelu (Reuters)

Američki savezni apelacioni sud donio je odluku da ostaje na snazi tužba protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa po kojoj je nelegalno sticao profit kao prvi čovjek države od svog luksuznog hotela u Washingtonu, javio je AP.

U tužbi koju su podnijeli savezna država Maryland i District Columbia, u kojem se nalazi Washington, tvrdi se da je Trump prekršio Ustav SAD-a, time što je uzimao profit od stranih i domaćih zvaničnika koji su odsjedali u njegovom hotelu Trump International, prenio je Tanjug.

Očekuje se da će presuda Četvrtog američkog okružnog apelacionog suda u Richmondu ubrzati napore dvije jurisdikcije kako bi se dobile finansijske evidencije koje pokazuju koliko su državne i strane vlade platile Trumpovoj organizaciji da ostanu u hotelu i tamo održavaju skupove.

Tužba prethodno odbačena

Okružni sudija odbio je prethodno da odbaci tužbu protiv Trumpa, ali je u julu 2019. godine tročlani panel sudija Četvrtog apelacionog suda zaključio da Marylandu i Districtu Columbia nedostaju mogućnosti da nastave sa zahtjevima protiv predsjednika.

Tu odluku su ukinule sudije Apelacionog suda.

U odluci izglasanoj sa 9:6, podijeljeni sud utvrdio je da je tročlano vijeće prekoračilo svoja ovlaštenja kada je naredilo da se tužba odbaci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO