Moskva za masovno testiranje radi kolektivnog imuniteta

Cilj je odrediti stvarni nivo zaraženosti i prisutnosti antitijela među stanovništvom (EPA)
Cilj je odrediti stvarni nivo zaraženosti i prisutnosti antitijela među stanovništvom (EPA)

Moskva, epicentar epidemije novog tipa korona virusa u Rusiji, najavila je pokretanje masovne kampanje testiranja kako bi odredili stvarni nivo zaraženosti i prisutnosti antitijela među stanovništvom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. 

“Od petka će 70.000 stanovnika glavnog grada biti nasumično odabirano svaki treći dan za to istraživanje, jedinstveno u svijetu”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na televiziji.

“U svakom trenutku ćemo tačno znati koliko Moskovljana je zaraženo korona virusom, a koliko ih je razvilo imunitet. I najvažnije, koja je stvarna dinamika širenja bolesti”, dodao je gradonačelnik na svom blogu.

Kolektivni imunitet

Njegova zamjenica za socijalna pitanja Anastazija Rakova je precizirala da tom kampanjom pokušavaju otkriti prisutnost antitijela, što je ključni element do postizanja “kolektivnog imuniteta”.

Rezultati će zatim biti saopćeni svakoj osobi uz liječničke preporuke, a globalni rezultati istraživanja bit će objavljeni i uzeti u obzir kada se bude donosila odluka o ublažavanju mjera ograničenja koja su na snazi u Moskvi do 31. jula.

Rusija je druga zemlja u svijetu po broju zaraženih. Ima ih više 250.000 te 2.300 umrlih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO