Kina neće učestvovati u pregovorima o kontroli naoružanja

Rusija i SAD posjeduju najveće nuklearne arsenale i trebaju imati posebnu odgovornost za njihovo smanjenje, smatra Peking (EPA)
Rusija i SAD posjeduju najveće nuklearne arsenale i trebaju imati posebnu odgovornost za njihovo smanjenje, smatra Peking (EPA)

Peking se ne namjerava uključiti u multilateralne pregovore o kontroli naoružanja, izjavio je u petak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

To je rekao u komentaru na izjavu glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove, koja je kazala da je pitanje pristupanja Kine sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, tzv. Novom START-u, vještačko, prenosi Tanjug.

“Novi START ostaje važan nuklearni sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i zahtijeva veliku pažnju. To je temelj strateške stabilnosti za te dvije zemlje i globalne strateške stabilnosti. Kina se ne namjerava uključiti u bilo kakve trilateralne pregovore o kontroli strateškog naoružanja”, rekao je kineski diplomat.

Odgovornost na Rusiji i SAD-a

Budući da Rusija i SAD posjeduju najveće nuklearne arsenale, trebaju imati posebnu odgovornost za njihovo smanjenje i stvaranje uvjeta da se u multilateralne dogovore o kontroli naoružanja uključe i druge zemlje, rekao je Zhao.

Zaharova je u četvrtak kazala da pitanje pristupanja Kine Novom START-u Moskva smatra “vještačkim”.

Naglasila je da je Rusija spremna podržati bilo kakve multilateralne planove koji bi doprinijeli osiguravanju globalne sigurnosti i stabilnosti pod uvjetom da budu provedeni dobrovoljno i da u obzir budu uzeti interesi svih potencijalnih učesnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO