Bin Salman izbjegava bijes Washingtona vojnim ugovorima

Bin Salman je morao ponovo otvoriti odbrambeno tržište američkim kompanijama (Reuters)
Bin Salman je morao ponovo otvoriti odbrambeno tržište američkim kompanijama (Reuters)

Intelligence Online, sajt specijaliziran za obavještajne izvještaje i informacije, naveo je da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman morao ponovo otvoriti odbrambeno tržište američkim kompanijama kako bi smirio bijes Sjedinjenih Američkih Država zbog posljedica naftnog rata između Rijada i Moskve.

Portal piše kako je predviđao da će doći do takvog razvoja događanja još prije mjesec, kada je Nijemac Andreas Schwer, izvršni direktor saudijske kompanije za vojnu proizvodnju SAMI (Saudi Arabian Military Industries), smijenjen s funkcije.

Walid Abu Khaled imenovan je privremenim izvršnim direktorom, što je bila “dobra vijest za američke kompanije”, navodi se na sajtu.

U izvještaju se navodi da su neka od glavnih područja koje svjedoče povratku američkih kompanija pomorski ugovori, pa je tako krajem aprila potpisan sporazum o obuci mornara Kraljevske saudijske mornarice.

Prošle sedmice američka administracija potvrdila je medijske izvještaje da je Washington u procesu povlačenja dvije baterije raketnog sistema Patriot iz Saudijske Arabije koje su poslane u tu zemlju nakon prošlogodišnjeg napada na saudijske naftne instalacije, kao i američkih borbenih aviona i vojnog osoblja.

Boeingu posao od dvije milijarde dolara

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je tačnost tih izvještaja, ali je rekao da to ne ukazuje na pad podrške SAD-a Saudijskoj Arabiji ni na pokušaj vršenja pritiska na Rijad zbog pitanja nafte.

Takav razvoj događaja uslijedio je u vrlo osjetljivoj fazi odnosa između Washingtona i Rijada, kada je atmosfera postala napeta zbog saudijsko-ruskog rata na globalnim naftnim tržištima, što je bio jedan od razloga kolapsa cijena i nanošenja velike štete američkim naftnim kompanijama.

Brian Hook, specijalni izaslanik SAD-a zadužen za Iran, komentirao je odluku svoje zemlje da povuče baterije raketnog sistema Patriot i američke vojnike iz Saudijske Arabije, rekavši da američki predsjednik Donald Trump želi poboljšati saudijske sposobnosti kako bi ta država bila u boljoj situaciji i mogla podijeliti teret suprotstavljanja iranskoj agresiji, prema njegovim riječima.

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je u srijedu da su američkoj kompaniji Boeing dodijeljena dva ugovora, vrijedna više od dvije milijarde dolara, za isporuku više od 1.000 raketa zrak-zemlja i protivbrodskih projektila Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO