Baltičke zemlje otvorile međusobne granice

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regije (Al Jazeera)
Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regije (Al Jazeera)

Litvanija, Latvija i Estonija otvorile su svoje međusobne granice u ponoć stvorivši tako prvi “putnički mjehur” u okviru Evropske unije u nastojanju da pokrenu ekonomije posrnule zbog pandemije korona virusa.

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regije, dok će za putnike iz trećih država biti obavezna samoizolacija u trajanju od četrnaest dana, Tanjug prenosi agenciju Reuters.

“Baltički putnički mjehur je prilika za otvaranje poslova i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu”, rekao je litvanski premijer Saulius Skvernelis.

Mali broj novozaraženih

Odluka baltičkih zemalja došla je u trenutku dok Evropska komisija nastoji da uvjeri 27 članica EU da ponovo otvore unutrašnje granice.

Nijedna od baltičkih zemalja nije u srijedu imala više od sedam novih slučajeva, a u cijeloj regiji od korona virusa umrlo je manje od 150 ljudi.

“Baltičke zemlje su bliski partneri sa sličnom epidemiološkom situacijom i njihove ekonomije su dobro integrisane tako da je sloboda kretanja ljudi i dobara veoma važna za regiju”, rekao je predstavnik Evropske Komisije u Litvaniji Arnoldas Pranckevičijus.

Restrikcije kada je riječ o putovanjima su ublažene između Finske i Estonije, kao i između Poljske i Litvanije, ali samo iz poslovnih ili obrazovnih razloga.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji će, nakon što je epidemija korona virusa, prema ocjeni stručnjaka, stavljena pod kontrolu, od ponedjeljka početi novo veliko popuštanje mjera. Nakon dva mjeseca to bi trebalo gotovo u potpunosti normalizirati javni život u toj zemlji. Međutim, na jednom području Slovenija još ostaje restriktivna – međunarodna putovanja su praktički onemogućena, jer je za vraćanje […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO