Talibani aktivirali kamion-bombu, ubijeno pet osoba

U utorak je najmanje 56 osoba ubijeno u više napada širom zemlje (EPA)

Bomba postavljena u kamionu eksplodirala je blizu suda u gradu Gardezu, na istoku Afganistana u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, dok su odgovornost za napad preuzeli talibani.

U utorak je najmanje 56 osoba ubijeno u više napada širom zemlje, uključujući žene i novorođenčad, što je snažan udarac mirovnim planovima za Afganistan, prenosi Hina.

“Eksplozija autobombe dogodila se blizu vojnog suda, u naseljenom području Gardeza. Strahuje se da su desetine civila ranjeni i mrtvi”, kazao je Tarik Arian, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je da su talibani odgovorni za napad.

Emal Kan Momand, glasnogovornik afganistanske vojske u pokrajini Paktia, u kojoj se nalazi Gardez, rekao je da je riječ o napadu kamion-bombom.

Pet osoba je ubijeno, dok ih je 14 ozlijeđeno, rekao je.

Arian tvrdi da su za napad odgovorni pobunjenička gerilska grupa Haqqani, koja je povezana s talibanima, te pripadnici oružane grupe Lashkar e-Taiba, čije je sjedište u Pakistanu.

Napad na porodilište u Kabulu

Te grupe rijetko preuzimaju odgovornost za napade.

Napadač je u utorak ubio 24 osobe u porodilištu u Kabulu, uključujući majke i novorođenčad.

Istoga su dana u eksploziji autobombe u istočnom Nangaharu, za što je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), poginule 32 osobe.

Predsjednik Ashraf Ghani osudio je napade te je naredio vojsci da se pripremi za ofanzivno djelovanje.

Prethodno afganistanska vojska nije poduzimala ofenzivne vojne operacije, zbog američko-talibanskih mirovnih pregovora.

Talibani su odbacili umiješanost u navedena dva napada, ali je vlada optužila talibane zbog stvaranja okruženja za porast terorizma te zbog saradnje s drugim pripadnicima oružanih grupa koji bi mogli biti umiješani u napade.

Izvor: Agencije