Sanofi: SAD neće imati prioritet prilikom dobijanja vakcine

Direktor Sanofi grupe Paul Hudson izjavio je ranije da će SAD prvi imati pristup vakcini, jer je uložio u njen razvoj (EPA)

Francuska farmaceutska grupa Sanofi saopćila je da će vakcina protiv korona virusa, jednom kad bude napravljena, biti dostupna svim zemljama svijeta.

Saopćenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je direktor te kompanije izjavio da će pristup vakcini najprije biti omogućen Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U saopćenju od četvrtka grupa Sanofi istakla je da je “uvijek bila posvećena tome da u ovim nezapamćenim okolnostima vakcinu učini dostupnom svima”.

Reakcija francuske vlade

Iz grupe napominju da saradnja s američkom Agencijom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA), koja finansira razvoj vakcine, ima za cilj omogućiti kompaniji da što prije počne s njenom proizvodnjom.

Direktor grupe Sanofi Paul Hudson izjavio je ranije za novinsku agenciju Bloomberg da će Sjedinjene Američke Države prve imati pristup vakcini, jer su uložile u njen razvoj.

Hudsonova izjava naljutila je Vladu Francuske, a zamjenica ministra ekonomije te zemlje izjavila je za Sud da je za njih “neprihvatljivo da neka zemlja dobije privilegiran pristup iz novčanih razloga”.

Izvor: Agencije