SAD revidirao listu nekooperativnih zemalja u borbi protiv terorizma

States Department je obavijestio Kongres o zemljama koje ne sarađuju sa SAD-om u borbi protiv terorizma (Reuters)

Američka administracija je revidirala listu zemalja koje ne sarađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma.

States Department je obavijestio Kongres o zemljama koje ne sarađuju sa SAD-om u borbi protiv terorizma, prenosi Anadolija.

Američka administracija, pozivajući se na Član 40A(a) Zakona o kontroli izvoza oružja, saopćila je kako su se na ovoj listi u 2019. godini našli Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Venecuela i Kuba.

Kuba je, prvi put nakon 2015. godine, lani uvrštena na ovu listu, dok su ostale zemlje na njoj bile i ranije.

Zemljama na ovoj listi SAD neće prodavati oružje, niti usluge na polju odbrane.

Na listi Iran, Sirija, Venecuela…

U saopćenju se navodi kako je Iran i dalje “najveći sponzor kada je riječ o terorizmu” i da podržava Hezbollah te snage Quds.

Kada je riječ o Siriji, navodi se u saopćenju, režim Bashara Al-Assada nastavlja sarađivati s mnogim grupama, uključujući Hezbollah.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, navodi se kako četvero Japanaca koji su učestvovali u otmici japanskog putničkog aviona 1970. godine nastavlja živjeti u Sjevernoj Koreji te da je nepoznata sudbina 12 državljana Japana koji su tom prilikom oteti.

U Venecueli je, navodi se, administracija Nicolasa Madura nastavila stvarati “okruženje pogodno za teroriste”.

Što se tiče Kube, članovi Vojske narodnog oslobođenja (ELN) koji su u 2017. godine boravili u Kolumbiji radi mirovnih pregovora, prošle godine su ostali na Kubi te je i ova zemlja dodana na listu.

Izvor: Agencije