SAD prijeti ponovnim uvođenjem svih UN sankcija Iranu

Teheranu su 2015. godine ublažene sankcije prema nuklearnom sporazumu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države javno su zaprijetile da će pokrenuti vraćanje svih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu ako Vijeće sigurnosti UN-a ne produži Teheranu embargo na oružje, koji će isteći u oktobru, u sklopu iranskog nuklearnog sporazuma.

Američki specijalni izaslanik za Iran Brian Hook potvrdio je strategiju dvije sedmice nakon što su zvaničnici SAD-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli da je Washington rekao Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj za svoj plan.

Hook je napisao u Wall Street Journalu da će Washington, “na ovaj ili onaj način”, osigurati da embargo ostane.

Dodao je da je SAD napravio prijedlog rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a te da će “raditi pritisak putem diplomatije i izgraditi podršku”.

Mogućnost iz sporazuma

Za rezoluciju je potrebno devet potvrdnih glasova te izostanak veta Rusije, Kine, Velike Britanije ili Francuske kako bi ona bila usvojena.

Rusija je već signalizirala da se protivi produženju embarga.

“Ako američka diplomatija bude isfrustrirana zbog veta, ipak joj ostaje pravo da obnovi embargo drugim sredstvima”, napisao je Hook, navodeći mogućnost da zemlja potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma pokrene sve UN sankcije, što uključuje i embargo na oružje.

Teheranu su 2015. godine ublažene sankcije prema sporazumu, ali je ostavljena mogućnost ponovnog zaoštravanja ako Iran prekrši odredbe sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump je napustio sporazum 2018. godine, ali Washington smatra da može vratiti sankcije, jer se u rezoluciji UN-a iz 2015. godine navodi SAD kao potpisnik sporazuma. 

Izvor: Agencije