Polaganje zakletve nove vlade Izraela odgođeno za nedjelju

Benny Gantz je odustao od obećanja da neće biti u vladi u kojoj je premijer Netanyahu, optužen za korupciju (EPA)

Polaganje zakletve nove vlade Izraela u parlamentu odgođeno je za nedjelju, javljaju izraelski mediji.

Ceremonija najavljena za večeras otkazana je pošto se premijer buduće prelazne vlade Benjamin Netanyahu još nije dogovorio o funkcijama sedam svojih bliskih saradnika koji su do sada većinom bili ministri.

Zbog odgađanja polaganja zakletve, Netanyahuov bivši rival, a sada partner, vođa partije centra Plavo i bijelo Benny Gantz povukao je ostavku na funkciju predsjednika Knesseta.

Gantz će biti ministar odbrane u novoj “vanrednoj vladi nacionalnog jedinstva”, prenosi agencija Beta.

Formiranjem te vlade bit će okončano 18 mjeseci političke blokade usljed tri ciklusa parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Netanyahu, vođa konzervativnog Likuda, sinoć je obavijestio predsjednika Izraela Ruvena Rivlina i Gantza, predsjednika Knesseta, da je uspio da formira vladu.

Nova pravila

Na osnovu koalicionog sporazuma, Gantz će za godinu i po dana zamijeniti na čelu vlade Netanyahua, koji će uskoro početi peti premijerski mandat.

Koalicioni sporazum koji su aprilu potpisale stranke Netanyahua i Gantza predviđa da u novoj vladi na početku budu 32 ministra, a šest mjeseci kasnije 36, što će biti najveća vlada u historiji Izraela.

Gantz, bivši načelnik Generalštaba, imat će titulu alternativnog premijera dok ne postane premijer.

Od novembra 2021. godine Netanyahu će biti alternativni premijer.

U vladi će biti i dvije partije lijevog centra, Laburistička i Gešer, i dvije stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Likud nije uspio da se dogovori da u vladu uđe i nacionalno vjerska stranka Jamina.

Zahvaljujući dogovoru Gantza i Netanyahua, koji je premijer neprekidno duže od jedne decenije, a ukupno više od 13 godina, izbjegnuti su četvrti izbori u Izraelu za godinu i po dana.

Nova “vanredna vlada nacionalnog jedinstva” obrazovana je prije svega u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze korona virusom.

To je između ostalog navelo Gantza da odustane od obećanja da neće biti u vladi u kojoj je premijer Netanyahu, optužen za korupciju.

Izvor: Agencije