Mađarska policija hapsi kritičare vlasti

Viktor Orban je na početku pandemije donio zakon o vanrednom stanju (EPA)

Mađarska policija uhapsila je nekoliko građana čiju je kritiku postupanja vlasti tokom pandemije ocijenila kao “alarmantnu”.

Hapšenje je omogućeno izmjenom jednog zakona, koju je uveo premijer Viktor Orban, u okviru politike suzbijanja pandemije, navela je opozicija, prenosi Beta.

Policija je objavila da istražuje 86 slučajeva koji potpadaju pod tu izmjenu zakona, usvojenu 30. marta, kako bi se sankcioniralo “širenje neistinitih informacija”, koje bi “mogle ugroziti” efikasnost mjera preduzetih protiv pandemije.

U srijedu je jedan član opozicione stranke Momentum pritvoren zbog poruke na društvenim mrežama o spornom slanju kući mnogih pacijenata iz mađarskih bolnica kako bi se oslobodili kreveti u iščekivanju pogoršanja epidemije bolesti COVID-19.

Dan ranije policija je objavila da je pretresla stan jednog 64-godišnjaka zbog poruke objavljene prošlog mjeseca na društvenim mrežama.

“Policija stalno prati internet”, navodi se u izjavi vlasti.

Orban odbio otići pred EP

Tom porukom je taj čovjek kritizirao proglašene mjere Vlade, uz riječi upućene premijeru: “Vi ste nemilosrdni nasilnik, ali zapamtite da diktatori uvijek padaju.”

Prošle sedmice je jedna 52-godišnja žena također uhapšena, zbog poruke na društvenim medijima da se nekoliko zdravstvenih ustanova u Mađarskoj uskoro zatvara.

Ta njena izjava potkopava povjerenje u javni zdravstveni sistem, navodi se u policijskom izvještaju.

Orban je na početku pandemije donio zakon o vanrednom stanju, kojim su mu znatno povećana ovlaštenja na neodređeno vrijeme.

Evropski parlament će u četvrtak raspravljati o tom propisu i o odnosu Mađarske prema pravnoj državi.

Orban je pozvan na tu sjednicu, ali je odbio otitći, izgovarajući se obavezama u borbi protiv pandemije, javila je agencija MTI.

Izvor: Agencije