Kongresni svjedok Bright: Ameriku očekuje najmračnija zima

Predstojeća sezona gripe uz COVID-19 može biti pogubna po nas, upozorio je Bright (EPA)

Na Odboru za energetiku i trgovinu u Zastupničkom domu održano je saslušanje o “Zaštiti znanstvenog integriteta u odgovoru na COVID-19”. 

Svjedok je bio doktor Richard Bright, bivši direktor Centra za biomedicinska istraživanja i razvoj, odnosno bivši čelnik odjela za cjepiva, koji je nakon što je javno upozorio da je Trumpova administracija ignorirala rane znake korona virusa u Americi, smijenjen i premješten, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Svjedočenje doktora Brighta izaziva veliku pozornost, jer je riječ o čovjeku koji je prvi, kao pripadnik administracije, javno upozorio na propuste Trumpove vlade, ali i zato što se nastavlja sukob na relaciji znanost-politika. To postaje globalni problem, a ne samo američki.

Ono što će se, možda, najviše pamtiti s ovog saslušanje jeste rečenica koju je izgovorio doktor Bright: “Bez boljeg planiranja, zima 2020. može biti najmračnija u novijoj američkoj povijesti”.

“Za mene je sve postalo alarmantno kada sam saznao da u zalihama nemamo dovoljno testova i zaštitne opreme. Naša zemlja nije pripremljena onako kako je mogla biti. Nismo poduzeli na vrijeme neke ključne korake. 

Mislim da smo mogli bolje, znali smo da su naše zalihe nedovoljne, u siječnju sam upozoravao, nije poduzeta akcija na planiranju i distribuciji zaštitne opreme. Od mene je traženo iz Bijele kuće da odobrim korištenje hidroksiklorokina za masovnu upotrebu kao tretman na korona virus”.

‘Pustite nas da govorimo bez straha’

Doktor Bright smatra da Amerika još uvijek nije spremna.

“Trebamo sveobuhvatan plan i svi moramo znati kakav je to plan prije nego dođe zima. Nismo još uvijek spremni”, poručio je kongresni svjedok.

“Mi još uvijek nemamo dobar plan na državnoj razini, nemamo sveobuhvatnu strategiju. Dolazeća sezona gripe uz COVID-19 može biti pogubna po nas. Prozor za mogućnosti se zatvara, ali još nije zatvoren”, dodao je.

Upitan kada bi mogli dobiti cjepivo protiv korona virusa, doktor Bright je odgovorio da ukoliko cijeli proces sve prođe savršeno, 12 do 18 mjeseci, dodavši da “nema plana za fer, pravednu i ravnopravnu distribuciju cjepiva”.

Richard Bright je također poručio da se treba ojačati glas znanstvenika, da se treba govoriti istina o mogućim posljedicama. Naglasio je da je potrebno pažljivo slušati savjete stručnjaka poput doktora Faucija.

“Pustite nas da govorimo bez straha od odmazde”, poručio je.

Trump: Nesretna i ljutita osoba

Predsjednik Trump, na odlasku iz Bijele kuće u Pennsylvaniju, je izjavio da je gledao dio Brightovog svjedočenja.

“On je za mene ništa drugo do zaista nesretna i ljutita osoba koja nije dobro obavljala svoj posao”, rekao je.

Trump nije odustao od hidroksiklorokina te je ponovio da je taj lijek imao sjajan odgovor na zarazu.

Ministar zdravlja Alex Azar, koji je bio u društvu poredsjednika Trumpa, je rekao da je “sve na što se Bright žali – ostvareno!”

Nitko u Trumpovoj pratnji, niti on sam, nije nosio zaštitnu masku na licu.

Izvor: Al Jazeera