Khashoggijeva zaručnica pozvala navijače da odbiju saudijsku ponudu

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine (Reuters)

Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija pozvala je navijače Newcastle Uniteda da se suprotstave prijedlogu Saudijaca da preuzmu ovaj nogometni klub.

Otvoreno pismo koje je napisala Hatice Cengiz reakcija je na vijest da je investicijska grupa, koju uglavnom finansira saudijski Javni investicijski fond (PIF), koji vodi princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, na korak da kupi ovaj klub.

“Znam da su mnogi od vas u iskušenju zbog njegove ponude kako biste izašli iz nepovoljne situacije koja paralizira klub već mnogo godina. Ali, prijestolonasljednik je optužen da je naredio ubistvo Jamala [Khashoggija]”, napisala je Cengiz na Twitteru.

Investicija od 300 miliona dolara

“Sve kredibilne istrage su pokazale da je on odgovoran. Međutim, njemu se ne sudi u njegovoj zemlji, jer vlada čeličnom pesnicom.”

Navodno bi investicija od više od 300 miliona dolara dala investicijskoj grupi 80 posto dionica u timu engleske Premier lige.

“Moj poziv vama je da razmislite o ponudi Mohammeda bih Salmana, da li je to zaista pravi način da se izađe iz očajne situacije za vaš klub i grad. Kako može biti kada će vaš klub kontrolirati neko kome se treba suditi za ubistvo, kao što bismo svi očekivali za svakoga ko je optužen da je ubio vaše najmilije?”

“Oni su se odlučili na ovaj potez ne da vam pomognu i ne u svrhu vaših najboljih interesa, nego samo zbog svojih.”

“Vi ste vjerni navijači i vas se pita. Pozivam vas sve da se ujedinite i zaštitite svoj voljeni klub i grad od princa prijestolonasljednika i onih oko njega.”

Vijest o mogućem preuzimanju kod pojedinih navijača je primljena pozitivno, a nekoliko njih je na profilne fotografije na Twitteru postavilo saudijske zastave i princa.

Novinar The Washington Posta Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je 2. oktobra 2018. godine otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

OHCHR: Ubostvo s predumišljajem

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne peterici opruženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine.

Bliski saradnici Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi, podsjeća Anadolija.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR), u izvještaju na 101 stranici, tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući Bin Salmana.

Izvor: Al Jazeera i agencije