ICAN: Sjeverna Koreja unapređuje vojni nuklearni program

Sjeverna Koreja, Raketa
Smatra se da Pjongjang posjeduje 35 nuklearnih bojevih glava te da je u toku izrada nosećih raketa za nuklearne projektile (EPA)

Prema procjenama međunarodne organizacije za ukidanje nuklearnog naoružanja (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – ICAN), Sjeverna Koreja potrošila je prošle godine približno 620 milijuna dolara na svoj program nuklearnog naoružanja, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju Yonhap.

Prema navodima ove organizacije, Sjeverna Koreja je 2019. godine potrošila blizu 35 posto svog BDP-a na oružane snage, dok je u 2011. godini šest posto vojnog proračuna opredijelila za nuklearni program.

Procjenjuje se da Pjongjang posjeduje 35 nuklearnih bojevih glava te da je u tijeku izrada nosećih raketa za nuklearne projektile koje se mogu ispaljivati sa zemlje i iz podmornica.

Najviše troše SAD, Kina i Britanija

Najviše novca za nuklearni program troši SAD, blizu 35,5 milijarde dolara godišnje, slijedi Kina sa 10,4 milijarde i Velika Britanija sa 8,9 milijardi dolara.

U 2019. godini u svijetu je na nuklearno naoružanje ukupno potrošeno 72.9 milijardi dolara, odnosno 7,1 milijarda više nego 2018. godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije