FBI otkrio ime saudijskog diplomata – greška ili ucjena?

Američki istražioci sumnjaju u povezanost Saudijske Arabije s napadima 11. septembra 2001. (Al Jazeera)

Američki Federalni istražni biro (FBI) otkrio je identitet službenika u saudijskoj ambasadi u Washingtonu za koga se sumnja da je pomogao dvojici počinilaca napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. septembra 2001, a analitičari i aktivisti upozoravaju na posljedice takvog FBI-evog poteza.

Komentatori na Twitteru demantirali su tvrdnju FBI-a da je ime Mussaeda Ahmeda al-Jarraha procurilo “greškom”, te navode da Sjedinjene Američke Države “traže novi put za pljačkanje bogatih zemalja kako bi nadoknadile svoje gubitke nastale zbog korona virusa”.

Sajt Yahoo News otkrio je u ekskluzivnom izvještaju da je ured FBI-a greškom otkrio identitet tajanstvenog službenika u saudijskoj ambasadi u Washingtonu (Al-Jarrah), osumnjičenog za pomoć dvojici napadača u septembru 2001.

Prema navodima Yahoo Newsa, Al-Jarrahove dužnosti obuhvatale su nadgledanje aktivnosti zaposlenih u saudijskom Ministarstvu za vjerske poslove, u džamijama i islamskim centrima koje unutar Sjedinjenih Američkih Država finansira Kraljevina.

Početak novog iznuđivanja

Yahoo News prenosi riječi glasnogovornika porodica žrtava napada 11. septembra da otkrivanje ovog imena predstavlja veliki pomak u slučaju pokrenutom prije nekoliko godina. Dodaje da se time prvi put pruža jasna potvrda da agenti FBI-a, koji istražuju te napade, smatraju da su otkrili vezu između otmičara i saudijske ambasade u Washingtonu.

Korisnici Twittera predviđaju da je objavljivanje imena početak novog američkog iznuđivanja na štetu Saudijske Arabije kroz zakon JASTA (Zakon protiv sponzora terorizma), te traženje odštete od Saudijske Arabije za porodice žrtava napada i podizanje tužbi protiv te države pred međunarodnim sudovima.

Aktivisti su podsjetili da su Sjedinjene Američke Države posljednjih dana zadale nekoliko udaraca Saudijskoj Arabiji, poput objavljivanja imena diplomata, zatim povlačenja baterija raketa Patriot iz Saudijske Arabije i smanjenje američke vojne prisutnosti u toj zemlji, kao i u vodama Zaljeva.

Saudijski disident Omar bin Abdulaziz prisjetio se tvita pokojnog novinara Jamala Khashoggija, u kojem je rekao da Trump vrši pritisak da se Inicijalna javna ponuda dionica (IPO) državnog naftnog giganta Aramca izvrši u New Yorku. Tom prilikom naglasio je da je to veliko riskiranje “s bogatstvom nacije. Budući da nam je JASTA nad glavama, volio bih da neki zvaničnik kaže: ‘Hajde da pregovaramo nakon ukidanja ovog zakona'”.

Oživljavanje sumnji

Omar bin Abdulaziz komentirao je Khashoggijev tvit, rekavši: “Bog ti se smilovao, Abu Salah! Evo, danas ucjenjuju tvoje ubice zakonom JASTA. Želio si dobro našem narodu, ali državu su oteli lopovi i nesposobnjakovići.”

Korisnici Twittera ponovo su objavili videosnimak saudijskog zvaničnika Mussaeda Ahmeda al-Jarraha koji dokazuje da je radio kao saudijski kulturni ataše u Emiratima.

Mohammed al-Ahmad, dopisnik Al Jazeere iz Virginije, rekao je da otkrivanje tih podataka zapravo oživljava mnoge sumnje u povezanost Saudijske Arabije s napadima 11. septembra, u okviru tužbi koje su porodice žrtava podigle od 2003.

Napomenuo je da su te tvrdnje dobile novi zamah 2016, kada je Kongres usvojio zakon JASTA, koji Amerikancima omogućuje da tuže strane države zbog sumnji u upletenost u međunarodni terorizam.

Izvor: Agencije