Evropska komisija obustavila raspodjelu 10 miliona kineskih maski

Povjerenica za sigurnost zdravlja i hrane Stella Kyriakides upozorila je sve države koje su već dobile maske o potencijalnim problemima (EPA)

Evropska komisija je suspendirala dostavu 10 miliona kineskih maski za države članice i Veliku Britaniju nakon što su se dvije zemlje žalile na slab kvalitet isporučenih maski, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

U sklopu sa borbom protiv COVID-19, ovog mjeseca je izvršni dio Evropske unije počeo sa raspodjelom maski zdravstvenim radnicima.

Nakon što je 1,5 miliona maski poslano ka 17 od 27 država članica Unije i Velikoj Britaniji, poljski ministar zdravstva Lukasz Szumowski je kazao kako je 600.000 primjeraka koje su dobile poljske vlasti bilo bez evropskih certifikata i nije bilo u skladu sa medicinskim standardima koji su potrebni za raspodjelu.

“Odlučili smo suspendirati buduće isporuke ovih maski. Vidjet ćemo šta treba uraditi ukoliko zaista postoje problemi sa ovim maskama”, kazao je Stefan De Keersmaecker, glasnogovornik Komisije zadužen za zdravstvo.

Kako je naveo, sličan problem je prijavila i Holandija.

Blokirani sanduci u Šangaju

Cijela isporuka maski je naručena od kineskog distributera i plaćena iz EU fonda. Predviđena je raspodjela na sedmičnoj bazi kroz šest sedmica.

Ranije ovog mjeseca, Istraživački odjel Al Jazeere je pronašao hiljade sanduka opreme za ličnu zaštitu kako stoje blokirani na Međunarodnom aerodromu Shanghai Pudong, kineskom najužurbanijem teretnom čvorištu.

De Keersmaecker je kazao kako je Komisija striktno pratila sve kontrolne mjere kada je kupovala maske i potvrdila kako su upotrebljive.

“Ako bude potrebe, spremni smo za svaku pravnu akciju”, istakao je.

Prema njegovim riječima, povjerenica za sigurnost zdravlja i hrane Stella Kyriakides upozorila sve države koje su već dobile maske o potencijalnim problemima i zamolila ih da jave kakvog su maske kvaliteta.

Izvor: Al Jazeera i agencije