EU: Zbog korona virusa manje izbjeglica i zahtjeva za azil

Od januara do kraja aprila zahtjev za azil u EU-u podnijelo je 164.718 osoba (EPA)

Broj zahtjeva za azil i migranata u prva četiri mjeseca ove godine u Evropskoj uniji drastično je opao, ponegdje čak i za više od četiri petine, pokazuju podaci ustanove EU-a za azil – EASO.

Prema pisanju Welta, koji je imao uvid u brojke koje još nisu zvanično objavljene, od januara do kraja aprila zahtjev za azil u EU-u podnijelo je 164.718 osoba, što je za 25 posto manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi Tanjug.

Najveći broj zahtjeva ove godine podnesen je u Španiji (37.471), a listu zemalja porijekla predvode Kolumbija, Venecuela i Honduras.

Slijedi Njemačka s 33.714 tražilaca azila, od kojih je većina iz Sirije, Francuska s približno 29.000 zahtjeva, Grčka s otprilike 21.000 i Italija s gotovo 8.000 tražilaca.

U Austriji je broj ostao relativno nepromijenjen te je zahtjev za azil podnijelo 3.700 osoba.

Kriza zbog novog korona virusa smanjila je, prema navodima Welta, izbjeglički val na grčke otoke.

Sve manje migranata u Grčkoj

U Grčkoj je proteklih sedmica broj migranata u januaru, ali i aprilu, u poređenju s prošlom godinom, opao za čak 98 posto.

Još u aprilu prošle godine gotovo 2.000 migranata s istoka preko Egejskog mora dospjelo je na grčke otoke, a ove godine to je uspjelo samo njih 40.

Početkom maja jedan brod s 51 migrantom dospio je do Lezbosa, a proteklog vikenda iz Turske je stiglo 19 Iranaca i Afganistanaca.

Stručnjaci tvrde da je za pad broja migranata “zaslužan” korona virus, jer je trenutno gotovo nemoguće, na osnovu zabrane kretanja u Turskoj, neprimijećeno dovesti migrante do obale.

Situacija na grčkim otocima, i pored toga, ostala je dramatična jer je krajem aprila registrirano više od 34.500 migranata.

To je bilo manje nego krajem 2019, kad ih je bilo 38.400.

Izvor: Agencije