EU protiv ‘utrke’ sa SAD-om za vakcinu protiv COVID-a 19

Iz kompanije Sanofi kažu da bi vakcina mogla biti na tržištu u drugoj polovini 2021. (EPA)

Povodom najava da su Sjedinjene Američke Države “prve u redu” za dobijanje vakcine protiv bolesti COVID-19 koju razvija francuska kompanija Sanofi iz Brisela poručuju da nije riječ o “utrci” i pozivaju administraciju u Washingtonu da se priključi globalnim naporima u istraživanju, proizvodnji i distribuciji buduće vakcine.

Nakon najava kompanije Sanofi, francuskog farmaceutskog giganta, da će dati primat američkom tržištu prilikom isporuke vakcine protiv COVID-a 19, jednom kad vakcina bude razvijena, iz EU-a stiže oštra kritika, prenosi Tanjug.

Francusko Ministarstvo finansija upozorava da je takva odluka francuske kompanije “neprihvatljiva” i pored činjenice da je istraživanje vakcine dijelom finansirao američki Centar za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj.

Poziv na solidarnost i saradnju

S druge strane, Brisel svoju poruku upućuje Washingtonu, kojem nije prvi put da pokušava finansijskim sredstvima steći pravo prvenstva na buduću vakcinu protiv korona virusa.

“EU insistira na solidarnosti i bliskoj saradnji kao najefikasnijem odgovoru na COVID-19. Vakcina protiv COVID-a 19 trebala bi biti opće javno dobro i univerzalno dostupna”, kaže glasnogovornik Komisije Stefan de Keersmaecker.

U Briselu podsjećaju da su na donatorskoj konferenciji, koju su organizirali EU partneri širom svijeta, sakupili 7,4 milijarde eura kako bi se osigurala globalna dostupnost vakcine, dijagnostike i tretmana za COVID-19.

“Na donatorskoj konferenciji učetvovalo je 40 zemalja, a bili su prisutni i neki američki učesnici. Nadamo se da će se u ovaj globalni odgovor uključiti i američka administracija”, navode iz Brisela.

Globalni odgovor na pandemiju

Dodaje se da, šta god SAD bude odlučio, strategija EU-a u vezi sa saradnjom na globalnom odgovoru protiv pandemije COVID-a 19 neće biti promijenjena.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj 4. maja u organizaciji EU-a od velikih svjetskih igrača nisu učestvovali jedino SAD i Rusija.

Iz Evropske komisije kažu da su francuskoj kompaniji Sanofi, osim pomoći koju dobija od državnih vlasti, na raspolaganju i namjenski programi EU-a za finansiranje istraživanja i razvoja.

Iz Sanofija navode da bi u drugoj polovini 2020. moglo doći do kliničkih ispitivanja vakcine, koja bi, ako se pokaže uspješnom, mogla biti na tržištu u drugoj polovini 2021.

Evropska komisija posredstvom Evropske investicijske banke u aprilu je osigurala 80 miliona eura za njemačku farmaceutsku kompaniju Quark, koja, također, radi na istraživanju vakcine protiv COVID-a 19.

Takav angažman Brisela dogodio se nakon izvještaja njemačkih medija o nastojanju američkog predsjednika Donalda Trumpa da kod Quarka osigura ekskluzivni pristup za eventualnu buduću vakinu protiv COVID-a 19.

Izvor: Agencije