Demokrate predlažu paket pomoći od 3.000 milijardi dolara

Američki narod to zaslužuje, rekla je Nancy Pelosi (EPA)

Čelnica Zastuničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi predložila je 3.000 milijardi dolara za paket pomoći, za koje Demokratska strana smatra da je potrebno za suočavanje sa “zlim virusom” i ekonomskim kolapsom.

“Američki narod to zaslužuje”, rekla je ona za AP, prenosi Tanjug.

Pelosi je priznala da je prijedlog polazna tačka u pregovorima s predsjednikom Donaldom Trumpom i republikancima, koji su odlučno odbacili nacrt zakona o olakšicama za korona virus, o kojeme se trebalo glasati u petak.

“Ništa od toga, to je mrtvorođenče”, rekao je Trump tokom jednog događaja u Bijeloj kući.

Predsjedavajući Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell upozorio je da bez intervencije SAD riskira dugotrajnu recesiju.

Sean ne predviđa novo glasanje

Zastupnici u oba kongresna doma trebali bi se vratiti u Washington na glasanje u petak, ali u Senatu kažu da neće razmatrati još jedan paket pomoći do juna.

Trump je insistirao na tome da svaka buduća pomoć u vezi s korona virusoom “mora dati prioritet zdravlju Amerikanaca i ekonomskom prosperitetu zemlje”, objavila je na Twitteru glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Prijedlog demokrata nazvala je “neozbiljnim”.

Prijedlog zakona predviđa skoro 1.000 milijardi dolara za sprečavanje otpuštanja u policiji, vatrogasaca i drugih neophodnih radnika, obezbjeđuje još jedan krug od 1.200 dolara direktne novčane isplate Amerikancima, proširuje naknade za nezaposlene i pokreće fond za hipoteke.

Također predviđa 75 milijardi dolara za dalja testiranja virusa.

Izvor: Agencije