Conte protiv bilateralnih turističkih sporazuma među EU državama

Nećemo prihvatiti sporazume koji bi mogli stvoriti povlaštene turističke kanale, kaže Giuseppe Conte (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte je izjavio kako države Evropske unije ne bi smjele sklapati bilateralne turističke sporazume tokom krize korona virusa, jer bi takav potez mogao uništiti jedinstveno evropsko tržište.

Evropske vlade rade na planovima za ponovno otvaranje svojih granica različitom brzinom, ovisno o prilikama u pojedinim zemljama, pri čemu neke države žele otvoriti koridore za slobodno putovanje sa susjednim zemaljama.

“Nećemo prihvatiti bilateralne sporazume unutar EU-a koji bi mogli stvoriti povlaštene turističke kanale. To bi nas ostavilo van EU-a i to nikada nećemo dopustiti”, rekao je Conte.

Epidemija bolesti COVID-19 do sada je u Italiji usmrtila više od 31.000 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva u EU.

Apel gradonačelnika Venecije

Conte je kazao da se još ne zna kada će biti dopušteno putovanje između italijanskih regija.

Uoči prvomajskih praznika gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro uputio je očajan apel, pozivajući turiste da se vrate u grad čim se ukinu restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa.

“Svakome ko ima mogućnosti putovati u sljedećim mjesecima kažem: Dođite u Veneciju! Pomoći ćete da se svijetu uputi signal o oporavku koji počinje iz ljepote i kulture”, napisao je Brugnaro na Twitteru.

Venecija ovisi o turizmu, a ta je industrija teško pogođena još od prije pandemije korona virusa, jer su rekordne poplave u oktobru prošle godine natjerale mnoge posjetioce da napuste grad.

Izvor: Agencije