Američka novinarka: Svi smo žrtve Trumpovog rata protiv nauke

Nepoštivanje iskustva i davanje prednosti bespogovornoj poslušnosti nad tehničkom kompetencijom postalo je neposredna prijetnja (EPA)

Kolumnistica Michelle Goldberg piše kako smo svi mi žrtve rata koji američki predsjednik Donald Trump vodi protiv nauke.

U članku objavljenom u listu New York Times, objašnjava da Trumpova administracija koči aktivnosti eksperata dok novi korona virus bjesni.

Dodaje da je 2004. godine emisija “60 minuta” emitirala isječak o takozvanim lovcima na viruse, odnosno naučnicima koji traže insekte koji mogu preći sa životinja na ljude i izazivati epidemije.

“Najviše me brine to da ćemo propustiti sljedeću bolest koja nastane”, rekao je tada naučnik Peter Daszak, opisujući svoj strah od korona virusa koji prelazi sa jednog dijela planete na drugi, istrebljujući ljude dok se tako kreće.

U godinama nakon toga Daszak je postao predsjednik EcoHealth Alliancea, neprofitne istraživačke organizacije koja se fokusira na epidemije u nastajanju.

Goldberg dodaje da je organizacija EcoHealth sarađivala s kineskim Institutom za virusologiju Wuhan na proučavanju korona virusa kod šišmiša koji mogu zaraziti ljude, “kako bi razvili mehanizme koji mogu pomoći istraživačima da postave dijagnozu i pronađu tretmane i vakcine u slučaju epidemije kod ljudi”, navodi se u magazinu Science.

U Bijeloj kući s gas-maskom

Organizacija EcoHealth je 2014. godine dobila grant od Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH), sve dok njezino finansiranje nije iznenada prekinuto prije dvije sedmice.

Razlog za to, kako je u nedjelju navečer navedeno u emisiji “60 minuta”, bila je teorija zavjere koju je širio republikanski kongresmen sa Floride Matt Gaetz, kada se u Bijeloj kući pojavio s gas-maskom kako bi se izrugivao zabrinutosti zbog novog korona virusa.

Gaetz je gostovao u emisiji Tuckera Carlsona na Fox Newsu 14. aprila, gdje je tvrdio da su bespovratna sredstva za podršku NIH-a prebačena Institutu Wuhan, za koji je rekao da je možda izvor virusa i da je institut možda “rodio čudovište”, prema njegovim riječima.

Prva od Gaetzovih tvrdnji bila je potpuno neistinita, a druga malo vjerovatna, s obzirom na to da Centralna obavještajna agencija (CIA) navodno nije pronašla nikakve dokaze o bilo kakvoj vezi između virusa i laboratorije u Wuhanu.

No, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, nekoliko dana kasnije, novinarka desno orijentirane internetske stranice Newsmax kazala je da je u vrijeme Baracka Obame NIH dodijelio laboratoriji u Wuhanu garant u iznosu od 3,7 miliona dolara, pa je upitala: “Zašto bi Sjedinjene Američke Države davale takvu podršku Kini?”

Česta osporavanja republikanaca

Autorica smatra da je ukidanje bespovratnih sredstava nanijelo udarac naporima da se dođe do efikasnog tretmana i vakcine protiv korona virusa.

Skrenula je pažnju na antivirusni lijek remdesivir, koji se pokazao kao obećavajući u liječenju pacijenata s bolešću COVID-19.

Kaže da je organizacija EcoHealth ta koja ga je otkrila i da je ranije testiran protiv virusa šišmiša.

Sada se ova neprofitna organizacija suočava s finansijskim teškoćama, koje dovode do otpuštanja.

Autorica dodaje da ovaj politički udarac na Daszakov rad predstavlja samo mali dio prezira Trumpove administracije prema nauci, koji je i potkopao reakciju SAD-a na virus.

Goldberg dodaje da republikanci oduvijek osporavaju i osuđuju naučni konsenzus o pitanjima kao što su evolucija, istraživanje matičnih ćelija i klimatske promjene.

Donedavno se činilo da će Trumpovo sabotiranje napora u borbi protiv klimatskih promjena biti najrazornije nasljeđe njegovog nepoštivanja nauke.

No, korona virus je suočio zemlju s hitnim slučajevima, koji se mogu riješiti samo adekvatnim naučnim odgovorom.

To znači da je Trumpovo nepoštivanje iskustva i davanje prednosti bespogovornoj poslušnosti nad tehničkom kompetencijom postalo neposredna prijetnja.

Nauka, politika i nepotizam

Mjesecima prije početka pandemije, Reuters je izvijestio da je Trumpova administracija ukinula položaj epidemiologa koji radi u centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Kini, kako bi pomogao u otkrivanju izbijanja novih bolesti, napisala je autorica.

Kaže da je s izbijanjem epidemije administracija otpustila Ricka Brighta, jednog od vodećih američkih stručnjaka za razvoj vakcina, iz agencije koja nadgleda razvoj vakcine protiv korona virusa.

Svaki napredak koji će SAD postići u borbi protiv korona virusa bit će ostvaren uprkos saveznoj vladi, a ne zbog nje, kazala je Goldberg.

Goldberg je citirala riječi doktora Brighta, kada je u aprilu izašao u javnost i rekao: “Govorim otvoreno, jer borbu protiv ovog smrtonosnog virusa mora voditi nauka, a ne politika ili nepotizam.”

Autorica kaže da Trump neće dozvoliti da se to dogodi.

Radije bi odustao od borbe protiv virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije