Twitter odobrio stalni rad na daljinu za neke zaposlene

Kompanija Twitter je navela da će, uz vrlo rijetke izuzetke, njeni uredi ostati zatvoreni do septembra (EPA)

Američka kompanija Twitter planira odobriti nekim od svojih zaposlenih da trajno rade od kuće čak i kada mjere izolacije radi suzbijanja korona virusa budu potpuno ukinute, saopćila je ta grupa.

Ova američka društvena mreža prva je velika kompanija iz tehnološke industrije koja je preduzela tako drastične odluke po pitanju rada na daljinu.

“Ako naši zaposleni imaju ulogu i položaj koji im omogućuju da rade od kuće i ako oni to žele trajno uraditi, mi ćemo im to omogućiti”, rekao je glasnogovornik Twittera za AFP, prenosi Tanjug.

“Naši uredi će ih toplo primiti, uz neke dodatne mjere predostrožnosti, kada procijenimo da više nije riskantno da se vrate”, dodao je on.

Kompanija je navela da će, uz vrlo rijetke izuzetke, njeni uredi ostati zatvoreni do septembra i da će svako ponovno otvaranje biti smišljeno, postepeno i zavisiti od slučaja do slučaja.

Odluke Googlea, Applea i Facebooka

Neće biti nikakvih poslovnih putovanja prije septembra i većina događaja firme predviđena za 2020. godinu gdje je potrebno fizičko prisustvo su otkazana.

Kako prenosi sajt BuzzFeed News, ta uputstva je prenio šef i osnivač Twittera Jack Dorsey u e-mailu poslanom zaposlenima grupe.

Twitter je sredinom marta već dao instrukcije svim svojim zaposlenim u svijetu da rade od kuće da bi se borili protiv širenja virusa.

Slične odluke donijele su i druge velike Internet kompanije kako bi zaštitili svoje zaposlene, među kojima Google, Apple i Facebook.

Dva internet giganta Google i Facebook su pomjerili vraćanje u urede za 2021. godinu.

Izvor: Agencije