COVID-19: Glavobolja i gubitak osjeta mirisa najčešći simptomi u Evropi

Sedam od deset oboljelih imaju oba simptoma (EPA)

Glavobolje i gubitak njuha su najčešći simptomi COVID-a 19 kod evropskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje navodi da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, zavisno od dobi i spola oboljele osobe.

Sedam od deset oboljelih imaju oba ta simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u časopisu Journal of Intern Medicine, izvedeno na više od 1.400 pacijenata, prenosi Hina.

Drugi najčešći simptomi jesu začepljen nos (67,8 posto) i kašalj (63,2 posto), umor (63,3 posto), zatim bolovi u mišićima (62,5 posto), curenje iz nosa (60,1 posto) i gubitak osjeta okusa (54,2 posto), dok je visoku temperaturu imalo manje od polovine oboljelih (45,4 posto).

To prvo epidemiološko istraživanje evropskih pacijenata s blagim oblikom COVID-a 19 pokrenuto je kako bi se procijenila učestalost simptoma gubitka osjeta mirisa (anosmija) i okusa (ageuzija), koje su spominjali neki pacijenti.

Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabilježeni u istraživanjima pacijenata u Aziji.

Simptomi u Evropi

Istraživanja u pet evropskih zemlja (Francuskoj, Belgjii, Italiji, Španiji i Švicarskoj) potvrđuju da je gubitak osjeta mirisa jedan od specifičnih simptoma COVID-a 19, i to ne samo kao posljedica začepljenog nosa.

“Sposobnost COVID-a 19 da napadne olfaktivnu žarulju i centralni živčani sistem vjerovatno je objašnjenje anosmije”, navodi bolnica Foch.

Anosmija i ageuzija vrlo su malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo visoku temperaturu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome COVID-a 19.

Istraživanje francuskog instituta IFOS objašnjava tu razliku činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitaliziranim pacijentima, s težim oblikom zaraze.

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genske mutacije korona virusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma zavisi od dobi i spola oboljele osobe.

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme s ušima, nosom i grlom, dok stariji dobijaju temperaturu, umorni su i gube apetit. Kašalj i visoku temperaturu češće imaju muškarci, a žene češće gube osjet mirisa, pate od glavobolje i začepljen im je nos.

Izvor: Agencije