SAD tvrdi da Kinezi hakiraju istraživanja vakcina

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog uz liječenje i testiranje za Covid-19 (EPA)

Američke agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane uz ispitivanja vakcina protiv korona virusa, navode američki mediji, prenosi Hina.

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju vakcine protiv korona virusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times

Prema pisanju ovih listova, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne tvrtke utrkuju u razvoju vakcine protiv Covid-19.

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog uz liječenje i testiranje za Covid-19.

Hakeri povezani s vladom

Prema medijskim izvještajima, američki dužnosnici tvrde da su hakeri povezani s kineskom vladom. Službeno saopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana. 

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe, navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima.  

“Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja vakcina i liječenja Covid-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvog dokaza”, kazao je Zhao.

Upitan o ovim medijskim izvještajima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: “Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom”.

“Vrlo pozorno to pratimo”, dodao je Trump.

Uvod u američki kontranapad 

Američko upozorenje koje će uslijediti biti će još jedno u nizu upozorenja i izvještaja u kojima se optužuju hakerima koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti vezane uz pandemiju korona virusa u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih naučnika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u kontranapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.

Prošle su sedmice u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Američke Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o korona virusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci “često povezani sa strukturama druge države”.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO