Pokušava li Turska korona-diplomatijom popraviti odnose sa SAD-om i Evropom?

U proteklih nekoliko sedmica Turska je poslala veliku količinu medicinske pomoći u više od 60 zemalja koje se bore protiv pandemije (Anadolija)

Turska se nada da je kriza nastala nakon izbijanja korona virusa prilika za popravljanje zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom. U proteklih nekoliko sedmica ta država poslala je veliku količinu medicinske pomoći u više od 60 zemalja koje se bore protiv pandemije, među kojima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Italija.

Na svakoj pošiljci turske medicinske pomoći bili su ispisani stihovi poznatog sufijskog pjesnika Dželaludina Rumija iz 13. stoljeća, koji glase: “Nakon očaja mnoge nade cvjetaju, baš kao što se nakon tame hiljade sunaca otvaraju.”

Odnosi Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama u posljednje vrijeme izloženi su napetostima zbog sirijskog pitanja, sporazuma između Ankare i Moskve o kupovini ruskog raketnog sistema odbrane, dok su odnosi Turske s Evropskom unijom narušeni zbog pitanja ljudskih prava i istraživanja nafte i plina u istočnom dijelu Sredozemnog mora, prenosi Reuters.

Iako je Turska deveto najveće žarište zaraze korona virusom na svijetu, Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova, izjavio je krajem prošlog mjeseca da je njegova država postala treći najveći distributer pomoći na globalnom nivou za vrijeme pandemije, a da je pomoć uključivala maske, zaštitna odijela, pribor za testiranje, dezinfekcijska sredstva i respiratore.

Pismo Trumpu

U pismu svom američkom kolegi Donaldu Trumpu, poslanom s jednom od pošiljki, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se nada da će “duh solidarnosti”, koji je pokazala njegova zemlja, pomoći američkim političarima da “bolje shvate stratešku važnost naših odnosa”.

Ankara se suočava s potencijalnim američkim sankcijama zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400, koji je primila prošle godine, ali još nije potpuno operativan. Uprkos riziku od sankcija, Turska kaže da će taj sistem na kraju i aktivirati.

Erdogan je u subotu pozvao Evropsku uniju da poveća saradnju s Turskom, u svjetlu podrške koju je Ankara pružila mnogim članicama EU-a u borbi protiv virusa. “Nadam se da Evropska unija sada razumije da smo svi na istom brodu”, kazao je.

Turska ostaje kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali su pregovori o članstvu već dugo u zastoju zbog niza političkih neslaganja, posebno zbog onoga što Zapad naziva turskim dosjeom o ljudskim pravima i istraživanja plina u vodama Kipra i istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Problemi i dalje prisutni

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je inicijativa pružanja medicinske pomoći poboljšala atmosferu u Washingtonu, ali naglašava da su glavni problemi s Trumpovom administracijom i dalje prisutni.

Uprkos utjecaju turske medicinske pomoći na diplomatske odnose, analitičari kažu kako je mala vjerovatnoća da će to imati trajne rezultate bez preduzimanja konkretnih koraka za rješavanje suštinskih neslaganja. “Bez obzira na dobru volju ili medicinsku diplomatiju, to neće promijeniti negativne posljedice koje je tursko raspoređivanje ruskog sistema S-400 proizvelo u Washingtonu”, izjavio je Fadi Hakura, istraživač na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose u Londonu.

Gonul Tol, osnivač i direktor Centra za turske studije Instituta za Bliski istok u Washingtonu, smatra da se neslaganja Ankare s Evropskom unijom neće riješiti preko noći. “Problemi Turske sa susjedima i zapadnim saveznicima previše su ozbiljni da bi se mogli riješiti u nekoliko simboličnih koraka”, pojasnio je.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska kupovina ruskog naprednog raketnog odbrambenog sistema dovodi u pitanje buduće odnose moći u svijetu.

Published On 23 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO