Naglo pala popularnost Vlade Slovenije

Kada bi se raspisali novi izbori, relativnu većinu opet bi dobila Janšina Slovenska demokratska stranka (EPA)

Popularnost slovenske Vlade premijera Janeza Janše pala je u mjesec dana 13 posto.

Janšinu koalicijsku Vladu pozitivno ocjenjuje 31 posto, a negativno 36 posto građana, prema anketi lista Delo, prenosi Hina.

To je značajan pad u odnosu na anketu istog lista iz aprila, kada je Vladu podržavalo 44 posto, a negativno ocjenjivalo 20 posto ispitanika.

“Nakon početnog oduševljenja birača, kad je rejting nove Vlade u prvom mjesecu mandata bio viši nego što je ranija vlada Marjana Šareca ikada imala, ankete pokazuju da se je udio birača koji su njome zadovoljni smanjio”, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Protesti protiv mjera

Kada bi se raspisali novi izbori, relativnu većinu opet bi dobila Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), za koju bi glasalo 16,3 posto anketiranih.

Na drugom bi mjestu sa 14 posto bila Lista Marjana Šareca, stranka koju sada iz opozicije vodi bivši predsjednik vlade, pokazuje anketa, što je dva posto više nego prošlog mjeseca.

U Ljubljani i nekim drugim gradovima krajem sedmice održani su protesti protiv Vladinih mjera za suzbijanje epidemije korona virusa, njenog odnosa prema novinarima i navodnim nepravilnostima prilikom nabave opreme i zaštitnih sredstava za borbu protiv korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Na poziv više od 20 građanskih inicijativa i nevladinih udruga, više od 5.000 osoba, prema procjeni policije, u Ljubljani je sinoć protestovalo protiv slovenske vlade, pod sloganom “Nećete nam oduzeti slobodu”, uprkos zabrani okupljanja zbog korona virusa. Manji protesti održani su i u drugim gradovima. Učesnici protestuju na biciklima, optužujući vladu za korupciju i napade na […]

Published On 09 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO