Korona virus mogao bi potaći na migracije u EU

U Evropsku uniju prošle godine stiglo je manje od 123.000 tražilaca azila (EPA)

Mjere izolacije uvedene zbog pandemije korona virusa smanjile su broj tražilaca azila u Evropi, ali bi pandemija mogla uzrokovati veći val u budućnosti ako izazove probleme na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, upozorio je u utorak Evropski ured za azil (EASO).

Globalna putovanja gotovo su potpuno obustavljena, a EASO je objavio da je u martu u EU-u zabilježeno gotovo upola manje zahtjeva za azil nego u februaru.

Evropska agencija za sigurnost vanjskih granica (Frontex) također je utvrdila da je broj ilegalnih ulazaka u Evropu prepolovljen u martu u odnosu na februar, prenosi Hina.

EASO upozorava da epidemija korona virusa na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi može izazvati nestašice hrane, destabilizirati sigurnost i osnažiti oružane grupe kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL).

To bi moglo dovesti do “povećanja migracija radi dobijanja azila u srednjem roku”.

Otežan prihvat izbjeglica

“Glavne zemlje porijekla tražilaca azila u EU-u srednje su do visokoranjive na opasnosti (uključujući infekcije) i imaju slabe kapacitete za rješavanje tih problema”, navodi agencija sa sjedištem na Malti.

“Rizik od destabilizirajućih utjecaja COVID-a 19 ima potencijal odraziti se na buduće trendove kad je riječ o azilu.”

Nakon što je 2015. u EU stiglo više od milion tražilaca azila, Unija je ograničila imigraciju i osigurala pomoć Turskoj i Libiji da zatvore glavne migrantske rute.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je u Uniju prošle godine stiglo manje od 123.000 tražilaca azila, a ove godine samo 22.000.

Neke države članice na Sredozemlju upozorile su da im kriza s korona virusom otežava prihvatanje migranata spašenih na moru.

Vijeće Evrope prošle sedmice poručilo je Malti da je obavezna primiti spašene migrante unatoč virusu.

Izvor: Agencije