Gates još 2016. upozorio Trumpa na opasnost od pandemije

Gates: 'Zemlje troše ogromnu količinu novca da izbjegnu nuklearni rat, a malo na sisteme za zaustavljanje epidemije' (EPA)

Jedan od osnivača Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates, još u decembru 2016. upozorio je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa na prijetnju koju po SAD predstavljaju pandemije, piše Wall Street Journal, a prenosi Tanjug.

Kako navodi, Gates je tokom sastanka s tada tek izabranim predsjednikom razgovarao o opasnostima koje predstavljaju zarazne bolesti i pozvao Trumpa da odredi kao prioritet pripremu zemlje na to, navodi list, dodajući da je Gates isto savjetovao i druge kandidate za predsjednika na izborima 2016.

‘Najveći rizik’

Gates je još 2015. govorio o tome da su virusi “najviši rizik za globalnu katastrofu” u odnosu na druge prijetnje, prenosi Business Insider.

“Ako bilo šta ubije više od deset miliona ljudi u sljedećih nekoliko decenija, to će najvjerovatnije biti visokozarazni virus, a ne rat. Ne rakete nego mikrobi”, rekao je tada Gates.

Ukazao je na to da zemlje troše ogromnu količinu novca da izbjegnu nuklearni rat, a malo na “sisteme za zaustavljanje epidemije”.

“Volio bih da sam uradio više da skrenem pažnju na tu opasnost”, rekao je Gates za Wall Street Journal.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO