Fauci upozorava na rizike preranog pokretanja privrede

Anthony Fauci je ranije izjavio da se povratak na punu normalnost u svakodnevici vjerovatno ne može očekivati ove godine (EPA)

Američki visokorangirani zdravstveni dužnosnik trebao bi u utorak, u iskazu pred Senatom, upozoriti na rizike preranog pokretanja privrede, jer bi to moglo prouzrokovati “nepotrebnu patnju i smrt”, piše New York Times.

SAD trenutno bilježi više od 1,35 miliona zaraženih i više od 80.000 smrtnih slučajeva uslijed bolesti COVID-19, teškog oboljenja čiji je uzrok novi korona virus SARS-CoC-2.

U svijetu je oko 4,2 miliona zaraženih, a do sada je umrlo više od 285.000 ljudi, prenosi Hina.

“Ukoliko preskočimo kontrolne tačke u smjernicama o ponovnom otvaranju Amerike, tada riskiramo izbijanja zaraze širom zemlje”, prenosi list riječi direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthonyja Faucija, koje je uputio e-mailom.

Testirati ljude kojima je to najpotrebnije

“To neće rezultirati samo nepotrebnom patnjom i smrću, već će nas, u nastojanjima da se vratimo u normalu, to, ustvari, vratiti korak unazad”, smatra Fauci.

Kazao je da je to njegova glavna poruka senatskom Odboru za zdravstveno obrazovanje, rad i mirovine.

Viši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa i njegov zet Jared Kushner kazao je za Fox News da je SAD premašio broj od 9,30 miliona provedenih testiranja, s više od 394.000 obavljenih testova samo u ponedjeljak.

Rast broja zaraženih predstavlja pritisak na napore koje SAD ulaže u svoje kapacitete u provođenju testiranja.

Fauci zagovara testiranja ljudi kojima je to najpotrebnije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO