Evropska komisija neće odmah pokrenuti akciju protiv Njemačke

Ursula von der Layen kaže da Evropska komisija razmatra mogućnost prekršajnog postupak protiv Njemačke (EPA)

Malo je vjerovatno da će Evropska komisija odmah pokrenuti pravnu akciju protiv Njemačke zbog presude Ustavnog suda te zemlje da je Evropska centralna banka (ECB) prekoračila svoj mandat otkupom obveznica, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Evropske unije.

Predsjednica EK-a Ursula von der Layen, koja je bivša njemačka ministarka odbrane, u nedjelju je rekla da EK razmatra mogućnost da pokrene prekršajni postupak protiv Njemačke, nakon što je Ustavni sud te zemlje osporio ovlaštenja najvišeg suda EU-a.

Ustavni sud Njemačke u prošli utorak je doveo u pitanje prvenstvo Suda pravde EU-a, presudivši da politika ECB-a iz 2015. godine, koju je sud u Luksemburgu odobrio 2018. godine, da kupuje obveznice u okviru stimulativnog paketa za kvantitativno ublažavanje olakšica nije u skladu s mandatom ECB-a.

Ustavni sud Njemačke dao je rok ECB-u od tri mjeseca da opravda kupovinu obveznica ili, kako je upozorio, Bundesbanka više neće biti njena članica.

Međutim, zvaničnici EU-a navode da EK-u treba vremena da procijeni koliko postoji osnova za pokretanje bilo kakve pravne akcije, ističući da je EK oprezna po pitanju podrivanja nezavisnosti njemačkog Ustavnog suda.

Konačna presuda se ne mijenja

Prema riječima jednog od zvaničnika, postavlja se pitanje nezavisnosti pravosuđa, zbog čega EK mora biti veoma oprezna prilikom razmatranja da li da pokrene ili ne prekršajni postupak protiv Njemačke.

Zvaničnici navode da se izvođenjem Njemačke pred Sud pravde EU-a, najviši sud Unije, ne bi poništila presuda njemačkog suda.

“Ova konačna presuda [njemačkog Ustavnog suda] ne može se promijeniti. Tako da je pitanje, ako pokrenemo prekršajni postupak, šta će od toga ostati”, rekao je jedan od zvaničnika EU-a, prenosi Tanjug.

Kako dodaju zvaničnici, pokretanje pravne akcije ne znači nužno da se slučaj završava na sudu, ali bi pokretanje pravnih procedura dovelo do “važnog elementa dijaloga između EK-a i dotične države članice o tome šta treba uraditi”.

Neimenovani zvaničnici EU-a napominju da bi trenutak pokretanja pravne akcije zavisio od toga da li će EK odlučiti da se isključivo fokusira na presudu njemačkog Ustavnog suda, ili da pokrene postupak protiv Bundesbanke ili njemačke vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO