Njemački političari upozorili na radikalizaciju protesta

Na protestima je primjetan porast utjecaja desnih krugova poput ekstremističke grupe Reichsbuerger, kao i klasičnih teoretičara zavjere s antisemitskim temeljima, navode vlasti (EPA)

Njemački političari upozorili su na radikalizaciju protesta protiv restrikcijskih mjera vezanih uz pandemiju korona virusa.

“Građani su uznemireni, a postoje snage koje upravo to iskorištavaju kako bi destabilizirale društvo i demokratiju”, rekao je za javni servis NDR Norbert Walter-Borjans, dopredsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), mlađeg partnera u koalicijskoj vladi premijerke Angele Merkel, prenosi Hina.

Naveo je kako je “potpuna zabluda” vjerovati da su mjere protiv širenja pandemije, koje se sada ublažavaju zahvaljujući obuzdavanju širenja, bile nepotrebne.

I dopredsjednica SPD-a Saskia Esken optužila je one koji umanjuju opasnost od pandemije ili zazivaju ukidanje pravila za unošenje podjela u društvu u kritičkom trenutku. Pozvala je ljude da “zauzmu stajalište i dokažu se kao pravi demokrati”.

Ministar zdravstva i član Predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) Jens Spahn nazvao je raspravu o mjerama Vlade korisnom, ali je i on upozorio na sve izrazitiju polarizaciju društva kad je riječ o toj temi.

“Ova rasprava može se voditi tako da, čak i ako je kontroverzna, ne izgubimo iz vida druge, ali se može voditi i tako da neki, kao što smo to mogli primijetiti na protestima ovog vikenda, usmjeravaju vodu na svoj mlin i unose razdor u društvo”, rekao je Spahn za javni servis ZDF.

Oštriji pristup

Generalni sekretar vladajućeg CDU-a Paul Ziemiak najavio je, u komentaru za dnevnik Augsburger Allgemeine, oštriji pristup prema onima koji pandemiju koriste za ugrožavanje ustavnog poretka.

“Mi ekstremistima nećemo dopustiti da koronakrizu koriste kao platformu za svoju antidemokratsku propagandu”, rekao je Ziemiak.

Potpredsjednik zastupničkog kluba opozicijske stranke Zeleni Konstantin von Notz rekao je za dnevnik Die Welt kako je “legitimno i samo po sebi razumljivo” da se u jednoj demokratiji povede rasprava o vladinim mjerama. No, smatra kako se ne bi smjelo dopustiti da te proteste neprijatelji ustavnog poretka iskoriste za svoje potrebe.

“U protestima sudjeluju i oni koji naš društveni sistem dovode u pitanje i političare proglašavaju marionetama Billa Gatesa”, rekao je Von Notz.

U subotu je nekoliko hiljada građana širom zemlje protestiralo protiv restriktivnih mjera njemačke vlade. Pritom je, kako upozoravaju vlasti, na protestima primjetan porast utjecaja desnih krugova, poput ekstremističke grupe Reichsbuerger, kao i klasičnih teoretičara zavjere s antisemitskim temeljima.

Vlasti isto tako sudionicima protesta zamjeraju nepridržavanje higijenskih i mjera razmaka na protestima.

Grupa Reichsbuerger ne priznaje Saveznu Republiku Njemačku nego Njemačku u granicama prije Drugog svjetskog rata. Ured za zaštitu državnog poretka tretira je kao krajnju desnicu, a posljednjih godina grupa se radikalizirala i kroz napade na policiju.

Izvor: Agencije