Cijene nafte u usponu: Aramco dodatno reže pumpanje

Zvaničnik iz saudijskog Ministarstva energetike rekao je da je Ministarstvo naložilo kompaniji Saudi Aramco da smanji proizvodnju sirove nafte u junu (EPA)

Cijene nafte danas su u usponu jer je vodeći saudijski izvoznik, Aramco, saopćio da će srezati pumpanje za još milion barela dnevno, povrh smanjenja dogovorenog u okviru pakta OPEC+.

Povišenje cijena “crnog zlata” ipak je bilo ograničeno usljed strahovanja tržišnih aktera od drugog talasa epidemije korona virusa, izvještava Reuters, prenosi Tanjug.

Cijena sjevernomorske nafte brent porasla je za sedam centi ili 0,2 posto, na 31,04 dolara za barel na ranom poslijepodnevnom trgovanju, dok je američka nafta WTI ojačala za 20 centi ili za gotovo jedan posto, na 24,94 dolara po barelu.

Na početku trgovanja, jutros, cijene oba tipa nafte bile su u padu za više od jednog dolara.

Pad potražnje za naftom zbog korona virusa

Globalna potražnja za tim energentom opala je za približno 30 posto jer je pandemija korona virusa ograničila kretanje ljudi širom svijeta, što je dovelo do porasta zaliha.

Da bi smanjili višak ponude na tržištu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, popularno nazvana alijansa OPEC+, dogovorili su se da od 1. maja srežu proizvodnju za otprilike deset miliona barela dnevno kako bi podržali cijene.

Jedan zvaničnik iz saudijskog Ministarstva energetike rekao je danas da je to ministarstvo naložilo nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco da smanji proizvodnju sirove nafte u junu za dodatnih milion barela dnevno.

Panika izazvana informacijom da SAD-u ponestaje prostora za skladištenje rezultirala je time da je cijena nafte WTI prvi put u historiji prošlog mjeseca zabilježila negativan iznos od minus 37 dolara po barelu, zbog čega su neki američki proizvođači zavrnuli slavine zauzdavajući proizvodnju.

Broj naftnih i plinskih postrojenja u SAD-u koja su operativna pao je na 374 u sedmici do 8. maja, na najniži nivo od 1940, prenose agencije.

Izvor: Agencije