Libija: Snage Vlade nacionalnog jedinstva izvele napade na Haftarove trupe

Operacije izvedena na putu između Kariyyata i Nesme (EPA)

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije izvele su šest zračnih napada na vojni konvoj snaga Khalife Haftara južno od Tripolija, saopćio je lokalni zvaničnik rano u petak, javlja Anadolija.

”Naše snage su izvele šest zračnih napada na naoružani konvoj milicije Haftara“, saopćio je vojni glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva Mohammed Qanunu.

Sabha povlači podršku Haftaru

U saopćenju press centra Operacije ”Vulkan bijesa”, koju vodi Vlada nacionalnog jedinstva, navodi se kako je operacije izvedena na putu između Kariyyata i Nesme, nedaleko od doline Mersit.

U saopćenju nisu objavljeni dodatni detalji.

Ujedno, stanovnici grada Sabhe, smještenog 750 kilometara južno od Tripolija u zajedničkoj izjavi saopćili su kako se povlače iz podrške Haftaru te saopćili kako podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Libijski ratni vođa Khalifa Haftar proglasio je primirje u muslimanskom mesecu posta, ramazanu. Ofanziva njegovih snaga na glavni grad Tripoli, koji je pod kontrolom međunarodno priznate vlade, traje već godinu dana. Al Jazeera saznaje da su visokorangirani službenici Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetili Sudan s ciljem osiguravanja podrške Haftaru. 

Published On 30 Apr 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO